ACN Barcelona – El Govern i l’Autoritat del Transport Metropolità (ATM) han posat en marxa l’Observatori de la Mobilitat de Catalunya (OMC), un nou portal web que aplega tota la informació relacionada amb la mobilitat de persones i mercaderies a Catalunya. “Es tracta d’una eina molt potent i avançada que vol ser una pàgina de referència per a empreses, institucions, acadèmics, periodistes i grups de recerca”, ha assenyalat el secretari de Territori i Mobilitat, Isidre Gavín. L’OMC (https://omc.cat) està disponible en tres idiomes (català, castellà i anglès), es nodreix de dades que publiquen nombrosos agents públics i organismes d’arreu del territori català, i incorpora un laboratori d’indicadors que permet creuar i relacionar multitud de conceptes.
L’Observatori de la Mobilitat de Catalunya incorpora vuit bases de dades sobre dades socioeconòmiques, mobilitat inclusiva i equitativa, mobilitat sostenible i saludable, economia del transport, mobilitat de persones, mobilitat de mercaderies, infraestructures i indicadors de referència. “Vull posar en valor també tot el que significa aquest portal des del punt de vista de la digitalització de la mobilitat. Permet disposar de les eines amb rapidesa, molt accessibles, i alhora treballar-les i elaborar-les”, ha continuat Gavín. L’usuari pot consultar i treballar amb dades tan diferents com la demanda a les estacions ferroviàries de Catalunya, el cens de conductors de vehicles, la tipologia d’accidents o el volum de mercaderies mogut a Catalunya.
En paral·lel, el Laboratori d’indicadors és una de les principals eines de l’OMC ja que permet treballar amb tots els indicadors de la base de dades i relacionar-los entre ells, operar, representar gràficament els resultats, posar-li el format, maquetar-ho en una plantilla o informe, i un llarg etcètera. També destacar que en aquest observatori s’hi poden bolcar dades extretes d’altres fonts (externes a l’OMC) o treballades prèviament per tal que també puguin formar part d’aquest laboratori. Altres continguts i apartats de l’Observatori de la Mobilitat són: Publicacions, Enquestes de Mobilitat, Planificació i Tendències de futur. Cada apartat ofereix la possibilitat d’aplicar filtres per temàtica, àmbit territorial o fonts segons el cas.