ACN Barcelona – Presentar uns nivells de sucre en sang superiors als habituals en el moment de l’ingrés hospitalari per haver patit un ictus isquèmic incrementa de forma substancial el risc de mal pronòstic funcional o de morir al cap de tres mesos de l’accident cerebrovascular. Aquesta és la principal conclusió d’un estudi dels Serveis d’Endocrinologia i Nutrició i de Neurologia de l’Hospital del Mar, amb investigadors de l’Institut de Recerca del centre, de la xarxa RICORS-ICTUS i del CIBER de Diabetis i Malalties Metabòliques Associades (CIBERDEM). El treball, publicat per la revista ‘Cardiovascular Diabetology’, tindrà continuïtat en nous estudis per determinar la utilitat d’aquest factor en el tractament dels pacients amb aquesta patologia.
Fins ara, se sabia que l’estat inflamatori en determinades malalties pot provocar que s’incrementin els nivells de sucre en sang -hiperglucèmia-, fet que pot influir en el pronòstic. En el cas de l’ictus isquèmic, aquest increment és habitual, però no s’havia analitzat en profunditat fins ara. L’estudi de l’Hospital del Mar aprofundeix en la qüestió, revisant dades de 2.774 pacients amb aquesta patologia. A banda dels nivells de sucre en sang en el moment de l’ingrés i la seva comparació amb els habituals a cada pacient, s’han tingut en compte altres variants, com l’edat, patir diabetis, patir una discapacitat, la severitat de l’ictus i el tractament rebut.
Amb aquestes variables, s’ha confirmat que nivells més elevats de glucosa en sang és un factor de pitjor pronòstic funcional i mortalitat al cap de tres mesos de patir l’ictus, de forma independent a la resta. Només un 13% més alt que el nivell habitual ja empitjora el pronòstic, sigui quin sigui el nivell de glucosa. Un fet que també s’ha detectat en els pacients que prèviament patien diabetis, el 35% del total dels estudiats.
Com apunta la Dra. Elisenda Climent, metgessa adjunta del Servei d’Endocrinologia i Nutrició de l’Hospital del Mar i investigadora del seu institut de recerca, la variable “reflecteix millor l’efecte del sucre en el moment de l’ingrés del pacient, i en el grup de pacients amb uns índexs més alts, hi ha un pitjor pronòstic i mortalitat”. En aquest sentit, per cada 10% d’increment, el risc de pitjor pronòstic s’incrementa un 7%. En el cas de les persones amb nivells més elevats, aquest risc s’incrementa el 62%, i el de mortalitat, el 88%.
<strong>Un estudi amb continuitat </strong>
Els investigadors planegen continuar investigant l’efecte del sucre en aquesta població, per determinar si convé actuar sobre els nivells de glucosa. En aquests moments no es fa, pel risc que s’associa a un excessiu descens dels seus nivells. “Ara s’opta per una pauta de tractament més conservadora, ja que l’estratègia de control estricte no ha demostrat ser superior, pel risc que suposen les baixades de sucre per l’estat dels pacients. En aquests moments, no es tracta de forma agressiva el sucre en pacients que han patit un ictus isquèmic. El nostre estudi pot permetre seleccionar la població a la qual es pot treballar de forma més intensiva, aprofitant les noves tecnologies, que permeten un monitoratge més segur”, explica la doctora Ana Rodríguez, cap de secció d’ictus del Servei de Neurologia i investigadora de l’Institut de Recerca de l’Hospital del Mar.
Per fer-ho, es portaran a terme nous estudis. “Cal estudiar si és un marcador de gravetat, actuant sobre el qual no es millora el pronòstic, o és un factor sobre el qual es pot treballar per millorar l’estat dels pacients amb nivells de glucosa superiors als que tenen de forma habitual”, assegura el doctor Juan José Chillarón, cap de secció del Servei d’Endocrinologia i Nutrició de l’Hospital del Mar i investigador del seu centre de recerca. Tot plegat pot permetre que el subgrup de pacients es “beneficiï d’una teràpia amb insulina més intensiva, el que pot ser un potencial canvi conceptual en el seu abordatge”, apunta l’investigador de l’Institut de Recerca de l’Hospital del Mar, Joan Jiménez Balado.