Dilluns, 2 d'agost de 2021 - Edició 1103
La República

Un jutjat reconeix el dret a cobrar la pensió de viudetat tot i que la parella no estava inscrita en cap registre

ACN Barcelona.-El jutjat social número 16 de Barcelona ha reconegut el dret a cobrar la pensió de viudetat d’una dona tot i que el matrimoni va durar menys d’un any […]

Avatar
Agències 28/01/2020

ACN Barcelona.-El jutjat social número 16 de Barcelona ha reconegut el dret a cobrar la pensió de viudetat d’una dona tot i que el matrimoni va durar menys d’un any i no estaven inscrits en cap registre que demostrés la seva convivència estable. El jutge reconeix aquesta convivència prèvia, i ho fa en base a testimonis de veïns i familiars, de forma que la dona podrà accedir sense restriccions temporals a la prestació. La llei estableix que quan la causa de la mort és una malaltia prèvia, l’accés a la prestació de viduïtat està condicionada al fet que el matrimoni hagi durat almenys un any o es pugui acreditar una convivència ininterrompuda de com a mínim dos anys. L’Institut Nacional de la Seguretat Social considerava que no complia cap d’aquests requisits perquè no estava inscrita en cap registre de parelles de fet.

Francisca Ureña, advocada de Col·lectiu Ronda que ha assessorat la vídua, lamenta “el criteri sempre restrictiu per part de l’INSS”, obligant les persones a recórrer als tribunals “per acreditar allò que s’hauria d’admetre en via administrativa”.