Diumenge, 24 de gener de 2021 - Edició 913
La República

Un jutjat de Barcelona dictamina que la prohibició d’acomiadar per la covid és contrària al dret de la Unió Europea

ACN Barcelona.-El jutjat social número 1 de Barcelona ha avalat l’acomiadament d’un treballador d’una empresa del sector del comerç que al·legava que no podia mantenir el seu lloc de feina […]

Avatar
Agències 14/01/2021

ACN Barcelona.-El jutjat social número 1 de Barcelona ha avalat l’acomiadament d’un treballador d’una empresa del sector del comerç que al·legava que no podia mantenir el seu lloc de feina per pèrdues econòmiques vinculades al sotrac de la covid-19. Fins ara, la justícia havia determinat que els acomiadaments que es basaven en problemes ocasionats per la crisi del coronavirus eren o bé nuls o improcedents, seguint la llei que ‘prohibia acomiadar’ mentre durés la pandèmia que va impulsar el govern espanyol. El jutge barceloní, però afegeix una nova interpretació que contradiu els postulats del Reial Decret-llei 9/2020 i argumenta que l’article 2 d’aquesta norma que dificulta els acomiadaments és contrari al dret de la Unió Europea.

“La normativa espanyola, en tant que estableix una prohibició incondicionada a una mesura tradicional de readaptació empresarial del seu ampli reconeixement en totes les economies de la Unió Europea, i que totes les legislacions sotmeten a diversos requisits formals, materials i de compensació –quan no és una causa imputable al treballador–, no respecta aquesta legalitat comunitària, d’establir un marc comú de desenvolupament social i econòmic”, apunta la sentència a la qual ha tingut accés l’ACN. El magistrat assenyala que “es podria plantejar la necessitat” d’instar a una qüestió prejudicial al Tribunal Superior de Justícia de la UE (TJUE) però ho rebutja perquè té el “ple convenciment que la normativa interna no respecta” l’article del Tractat de la Unió Europea que desenvolupa el mercat comú. D’altra banda, també recorda que la Constitució i la Carta Europea de Drets Fonamentals reconeixen la llibertat d’empresa. Afegeix que encara que els poders públics puguin regular aquesta activitat econòmica, “la limitació imposada pels poders públics no pot ser de tal mena que buidi de contingut el dret i impedeixi la mateixa activitat”.El jutge, doncs, ha donat per bo l’acomiadament procedent que va fer l’empresa al juliol al·legant problemes econòmics, ja que les vendes havien caigut un 53% de la facturació el mes de març; un 86% a l’abril; un 87% al maig i un 68% al juny, tot en relació amb l’any anterior.

Relacionats