Edició 1779

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 09 de juny del 2023
Edició 1779

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 09 de juny del 2023

Un jutge de menors de Tarragona es mostra partidari de rebaixar als 12 anys la inimputabilitat

|

- Publicitat -

ACN Barcelona – El jutge de menors de Tarragona Jesús María del Cacho Ribera s’ha mostrat partidari, en entrevista a TV3, de rebaixar als 12 anys la inimputabilitat penal, situada ara en els 14 anys. Del Cacho ha recordat que l’objecte de la Llei del menor és la “reinserció” del delinqüent, i alhora ha subratllat que, per bé que és una llei que castiga, també “educa”. Per tant, ha afegit, “per què esperar?”. A més ha indicat que la norma té un avantatge respecte de la legislació civil, i és que “és coercitiva”. El magistrat també ha indicat que els menors d’ara no són els mateixos de l’any 2000. “Abans eren petits, ara no”. Tot plegat en el context d’una “pujada alarmant” d’agressions sexuals comeses per menors des de després de la pandèmia.

Del Cacho ha explicat que exerceix de jutge de menors des de fa 21 anys, i que darrerament la seva percepció i la dels companys és que ha pujat el nombre d’agressions sexuals comeses abans dels 18 anys. “Es denuncia més, però també n’hi ha més”, ha indicat. Cada dos dies, ha quantificat, els entra una cautelar d’agressions sexuals.

Publicitat

Les causes engloben tant les violacions com els tocaments, i per bé que el magistrat no s’ha mostrat categòric pel que fa a les raons al darrere de les agressions, sí ha assenyalat que els informes dels tècnics indiquen que hi ha “molt consum de pornografia”, una dilució de valors i una manca d’habilitat d’educar dels pares. Una altra raó, ha afegit, és la “immediatesa”, que ha provocat que la “tolerància a la frustració” hagi baixat molt.

D’altra banda, el magistrat ha defensat l’eficàcia de la Llei del menor, i ha assegurat que un 80% dels menors que s’hi han hagut de sotmetre s’han reinserit. En aquest sentit ha defensat que la norma és “millorable però bona”, perquè és “molt àgil” i “s’adapta” a les circumstàncies de cada menor.

És per això que s’ha mostrat partidari de rebaixar l’edat de la inimputabilitat als 12 anys, per poder començar abans amb la reinserció dels menors que hagin comès actes delictius, entre els quals les agressions sexuals. “L’avantatge és que des de l’àmbit penal, la mesura que s’imposa és coercitiva. En canvi, des de l’àmbit civil no. El que fa la DGAIA és molt bo, i si el menor col·labora va molt bé. Però i si no?”, s’ha preguntat el jutge.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Subscriu-te al nostre butlletí

Editorial

Opinió