Dimecres, 4 d'agost de 2021 - Edició 1105
La República

Un expert avisa que els edificis emblemàtics “de vegades no tenen mesures de seguretat màximes” per motius estètics

ACN Barcelona.-El president de la Comissió de Seguretat del Col·legi d’Enginyers Industrials de Catalunya, Jordi Sans, alerta que els edificis emblemàtics “de vegades no tenen mesures de seguretat màximes” per […]

Avatar
Agències 16/04/2019

ACN Barcelona.-El president de la Comissió de Seguretat del Col·legi d’Enginyers Industrials de Catalunya, Jordi Sans, alerta que els edificis emblemàtics “de vegades no tenen mesures de seguretat màximes” per criteris estètics i funcionals. En una entrevista a l’ACN, Sans assegura que les mesures de seguretat per evitar incendis com el de la catedral de Notre-Dame de París en alguns casos “no són exhaustives” per preservar l’estètica dels edificis. “Les instal·lacions contra incendis són lletges”, admet. Amb tot, el president de la Comissió de Seguretat del Col·legi d’Enginyers Industrials de Catalunya diu que els edificis emblemàtics són “segurs” i veu poc probable que un edifici emblemàtic de Barcelona pateixi un incendi com el de Notre-Dame. “No tenen un component de fusta tan important”, apunta.

“Són com els accidents d’avió, n’hi ha pocs, però quan n’hi ha són d’una gravetat important”, diu l’expert en seguretat del Col·legi d’Enginyers Industrials de Catalunya en relació amb incendis com el que ha patit Notre-Dame. Sans, però, recorda que a la catedral parisenca s’estaven fent treballs de rehabilitació, cosa que subratlla que incrementa el risc d’incendis. L’aigua hagués empitjorat la situació Sans atribueix la ràpida propagació de les flames al fet que l’estructura de l’edifici fos de fusta antiga, massissa i seca. “(El foc) costa d’engegar, però si la propagació és amb material idoni, és ràpida”, assenyala l’expert, que indica que gràcies a la professionalitat dels bombers de París el resultat no ha estat “pitjor”. Malgrat que l’aigua no era un element escàs per la proximitat del riu Sena, el president de la Comissió de Seguretat del Col·legi d’Enginyers Industrials de Catalunya apunta que deixar caure aigua sobre l’edifici en flames hagués estat “contraproduent”. “Es pot utilitzar en incendis forestals, però en edificis és contraproduent, provoca danys d’impacte i inundacions”, diu Sans. Celebra la revisió dels protocols de seguretat Pel que fa a la revisió dels protocols de seguretat anunciada pel govern espanyol després de l’incendi a Notre-Dame, el president de la Comissió de Seguretat del Col·legi d’Enginyers Industrials de Catalunya celebra aquesta decisió perquè considera que “tot és millorable”. “Està bé que s’aprengui de les lliçons dels altres, aplaudeixo la iniciativa perquè segur que es pot millorar la seguretat”, assenyala Sans, que afirma que els accidents són conseqüència d’una “concatenació d’errors”. “Totes les condicions eren favorables perquè no passés el que ha passat”, destaca. Malgrat que és després de casos com el de Notre-Dame que es posa més el focus en la revisió dels protocols de seguretat, Sans recorda que aquests es milloren contínuament i que les normatives avancen “a cop d’experiència”. “El que no es pot fer és fer-ho tot de pedra perquè no crema. S’han de prendre riscos i, lamentablement, algunes vegades aquests passen a ser danys”, assenyala.El risc de col·lapse de l’estructura és “intuïtiu”Sans afirma que no hi ha una “tècnica matemàtica” per saber si l’estructura d’un edifici s’esfondrarà durant un incendi i que, per tant, és “intuïtiu”. “El risc de col·lapse estructural depèn del material de l’estructura, la càrrega de foc, el temps que estigui cremant o la ventilació, entre d’altres qüestions”, diu. En cas d’incendi, subratlla que la prioritat són les persones. En casos en què hi ha elements de valor dins de l’edifici, s’intenta rescatar-los, però sense posar en perill la vida dels bombers. “No es tracta de fer missions suïcides per salvar una estructura que pot estar tocada i que s’haurà d’enderrocar”, remarca.