Divendres, 24 de setembre de 2021 - Edició 1156
La República

Un estudi situa el desbordament d’un antic llac de Canadà com a possible causant d’un període glacial fa 12.000 anys

ACN Barcelona.-Un estudi internacional situa el desbordament de l’antic llac Agassiz, a Canadà, com a possible causa d’un període glacial fa 12.000 anys. El treball sosté que la inundació resultant […]

Avatar
Agències 24/08/2021

ACN Barcelona.-Un estudi internacional situa el desbordament de l’antic llac Agassiz, a Canadà, com a possible causa d’un període glacial fa 12.000 anys. El treball sosté que la inundació resultant va ser la major d’aquest tipus que s’ha trobat fins a l’actualitat, amb un cabal 10 vegades superior al del riu Amazones. L’estudi, publicat a la revista ‘Geophysical Research Letters’, l’han liderat professionals de la Universitat d’Alberta, que han comptat amb la col·laboració de l’investigador de Geociències del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) a Barcelona, Daniel García. Segons García, “de confirmar-se els resultats”, podria tractar-se de la inundació “més gran que s’ha registrat mai pel desbordament d’un llac”.

L’investigador també ha subratllat que la inundació podria haver desencadenat “el canvi climàtic” de la zona, “modificant els corrents marins”. Un tema que continuarà sortint a debat entre els paleoclimatòlegs i els geomorfòlegs. “Estem a prop d’entendre aquests esdeveniments d’erosió i inundació tan abruptes i d’entendre el seu paper quantitatiu en l’evolució del relleu terrestre i la seva erosió a llarg termini”, ha afegit García.