Dijous, 30 de març de 2023 - Edició 1708
La República

Un estudi revela el paper decisiu d’un enzim en la leucèmia mieloide aguda

ACN Barcelona – Un estudi ha trobat el paper decisiu de l’enzim PDK1 en la leucèmia mieloide aguda. Aquesta és una malaltia difícil d’abordar terapèuticament per l’alta heterogeneïtat genètica existent […]

Agències 30/03/2022

ACN Barcelona – Un estudi ha trobat el paper decisiu de l’enzim PDK1 en la leucèmia mieloide aguda. Aquesta és una malaltia difícil d’abordar terapèuticament per l’alta heterogeneïtat genètica existent tant entre els pacients com entre la població de subclons de cèl·lules canceroses en una mateixa persona. La PDK1 és un enzim essencial en el metabolisme de la glucosa i s’ha trobat que aquesta està sobreexposada en els pacients afectats per aquest tipus de leucèmia que tenen un elevat nombre de cèl·lules mare leucèmiques i que no tenen mutacions en els gens FLT3 i NPM1. L’estudi és fruit de la col·laboració entre la Universitat de Barcelona i la de Groningen (Països Baixos).

En concret hi han col·laborat els equips liderats per la catedràtica Marta Cascante, de la Facultat de Biologia i l’Institut de Biomedicina de la Universitat de Barcelona (IBUB), i el professor Jan Jacob Schuringa, de la Universitat de Groningen (Països Baixos). Té com a primera autora la investigadora Ayşegül Erdem, estudiant de doctorat de la UB i de la Universitat de Groningen.

Durant la investigació, es va identificat la PDK1 com un factor determinant de diferents estat metabòlics. Cascante explica que aquest enzim té un paper decisiu en el metabolisme energètic cel·lular perquè és la clau que tanca la porta d’entrada al metabolisme mitocondrial mitjançant la fosforilació i posterior inhibició de l’enzim piruvat-deshidrogenasa (PDH).

L’equip ha aplicat diverses tècniques i ha conclòs que en les cèl·lules mare leucèmiques, l’enzim PDK1 impedeix que el piruvat entri al mitocondri (l’orgànul responsable de la producció d’energia cel·lular) com a combustible de la glucòlisi cel·lular. De resultes de la ruta metabòlica alterada es produeix lactat i així es contribueix a bastir un fenotip característic de les cèl·lules tumorals.  

Els resultats constaten que la inhibició de la PDK1 indueix estrès mitocondrial i millora l’eficàcia de les teràpies antitumorals basades en inhibidors de la glutaminasa.