Edició 2094

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 19 de abril del 2024
Edició 2094

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 19 de abril del 2024

Un estudi revela com les proteïnes tòxiques es propaguen pel cervell a la malaltia d’Alzheimer

|

- Publicitat -

ACN Barcelona – Un estudi descriu que les proteïnes perjudicials que s’acumulen al cervell de les persones amb Alzheimer es propaguen a través de la sinapsi. El treball està dirigit per l’Institut de Recerca de la Demència del Regne Unit a la Universitat d’Edimburg i realitzat per l’IIB Sant Pau en col·laboració amb l’Institut de Química Avançada de Catalunya del CSIC. La recerca, publicada a la revista ‘Neuron’, reforça la hipòtesi que aturar la propagació de la forma tòxica de la proteïna Tau en les sinapsis pot ser una estratègia prometedora per tractar la malaltia. Fa més de 30 anys que es coneix que els cabdells es propaguen pel cervell durant la malaltia d’Alzheimer, però com es propaguen seguia sent un misteri.

L’acumulació de la proteïna Tau a les neurones en forma de cabdells neurofibril·lars és un dels aspectes més característics de la malaltia d’Alzheimer. Els dipòsits d’aquesta proteïna s’estenen pels circuits cerebrals i, a mesura que es propaguen, interrompen la comunicació entre les cèl·lules cerebrals, el que porta a una alteració de les funcions cerebrals. És la primera vegada que es pot observar, en cervells humans, com aquestes formes anormals es propaguen pel cervell a través de les sinapsis.

Publicitat

La sinapsi són els punts de connexió entre les cèl·lules cerebrals que permeten que flueixin els missatges químics i elèctrics. Aquest procés és vital per a la funció cerebral normal. Les sinapsis es perden en la malaltia d’Alzheimer i la pèrdua d’aquestes connexions prediu de manera important la pèrdua de la memòria i altres funcions intel·lectuals en aquests pacients.

L’equip investigador va examinar més d’un milió de sinapsi de 42 persones mitjançant noves tècniques realitzades amb microscopis de gran potència i súper resolució en col·laboració amb l’IQAC-CSIC, que van permetre visualitzar el flux de proteïnes dins de les sinapsis individuals.

Els investigadors van poder observar que petits dipòsits de la proteïna Tau, coneguts com a oligòmers, estaven a banda i banda de les sinapsis en persones que van morir d’Alzheimer. És a dir, tant a la neurona que envia senyals com a la que els rep, cosa que indica que les sinapsis tenen la capacitat de transmetre proteïnes TAU tòxiques d’una part del cervell a una altra. Els dipòsits de proteïnes precedeixen a la mort de les neurones, cosa que contribueix a la disminució de la capacitat cognitiva.

Aquest estudi demostra com la microscòpia de súper resolució, capaç de visualitzar estructures a la nanoescala, té molt potencial en l’estudi dels mecanismes moleculars implicats en les malalties.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Opinió