Dimarts, 16 d'agost de 2022 - Edició 1482
La República

Un estudi revela 42 gens hereditaris que augmenten la probabilitat de desenvolupar mutacions que condueixen al càncer

ACN Barcelona – Un estudi revela 42 gens hereditaris que predisposen els individus a un nombre més gran de mutacions que es correlacionen amb probabilitat més gran de desenvolupar càncer. […]

Agències 05/07/2022

ACN Barcelona – Un estudi revela 42 gens hereditaris que predisposen els individus a un nombre més gran de mutacions que es correlacionen amb probabilitat més gran de desenvolupar càncer. La investigació, fruit de la col·laboració entre l’Institut de Recerca Biomèdica (IRB Barcelona) i el Centre de Regulació Genòmica (CRG), s’ha publicat aquest dimarts a la revista ‘Nature Communications’. L’estudi, que ha analitzat 11.000 seqüències del genoma de pacients de càncer d’ascendència europea, podria ser útil segons els investigadors per explica els riscos de predisposició a la malaltia i conduir a la creació de noves estratègies personalitzades de prevenció i/o detecció precoç.

L’estudi, liderat pels doctors Fran Supek (IRB Barcelona) i Ben Lehner (CRG) ha identificat els trets genètics hereditaris que predisposen els individus a l’aparició de determinats tipus de mutacions somàtiques en els seus teixits. Concretament, s’ha comprovat si els diferents tipus de canvis en l’ADN observats en els tumors estaven associats a variants heretades en molts gens diferents. Així és com s’ha pogut identificar 42 gens que estan relacionats amb 15 mecanismes cel·lulars diferents i que afecten al risc de diferents tipus de mutacions somàtiques.  

“Tot i que abans es coneixien alguns exemples de gens responsables de canviar els patrons de mutacions somàtiques (com els gens BRCA, que predisposen el càncer de mama i d’ovari, i els gens de la síndrome de Lynch, que predisposen el càncer de còlon), ara trobem molts altres gens que poden afectar de manera similar l’acumulació de mutacions somàtiques”, explica el Dr. Fran Supek, cap del Laboratori de Genome Data Science de l’IRB Barcelona.

<strong>Inestabilitat genòmica i risc de càncer</strong>

D’acord amb l’IRB, la majoria dels mecanismes que estan implicats en la generació de mutacions estan relacionats amb defectes en la reparació de l’ADN danyat. Això dona lloc a un fenomenconegut com a “inestabilitat genòmica”, que redueix el temps necessari per a l’aparició de les 2 a 10 mutacions en els gens impulsors del càncer que solen ser necessàries per al desenvolupament d’un tumor. A més, cadascun dels mecanismes identificats provoca diferents tipus de mutacions o ho fa en diferents àrees del genoma i pot, per tant, estar relacionat amb el càncer que sorgeix en òrgans concrets.

Per dur a terme aquestes prediccions, els investigadors van desenvolupar una metodologia basada en la genòmica estadística i en un model d’aprenentatge automàtic amb capacitat per trobar patrons en dades complexes. 

Una de les limitacions de l’estudi és la gran variabilitat dels factors hereditaris relacionats amb les mutacions somàtiques i la relativament baixa prevalença de cadascun d’aquests factors per separat.