Dissabte, 19 de juny de 2021 - Edició 1059
La República

Un estudi proposa promoure la biodiversitat a través de la gestió del foc als paisatges

ACN Barcelona.-Un article publicat a Science proposa un conjunt d’accions per promoure la biodiversitat a través del foc, assegurant-ne la quantitat, el patró i el moment adequat per aplicar-lo en […]

Avatar
Agències 19/11/2020

ACN Barcelona.-Un article publicat a Science proposa un conjunt d’accions per promoure la biodiversitat a través del foc, assegurant-ne la quantitat, el patró i el moment adequat per aplicar-lo en els paisatges que ho necessitin. La recerca ha revisat gairebé 30.000 espècies terrestres i d’aigua dolça amenaçades d’extinció segons la Unió Internacional per a la Conservació de la Natura (IUCN) i ha trobat que almenys el 15% es veuran amenaçades per la modificació dels règims d’incendis. Els augments en l’activitat del foc amenacen espècies poc adaptades i la seva disminució comporta una reducció d’hàbitats clau per a moltes espècies. Han participat en l’estudi set investigadors del Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya (CTFC) i el CREAF.

L’afectació d’aquests canvis és a tot arreu, però pel que fa a les espècies en risc d’extinció és més gran per a les sabanes (27%), seguida de prop per les praderies (25%), les zones rocoses (25%), els matolls (25%) i els boscos (19%).El treball sosté que el paper de l’activitat humana en la configuració dels ecosistemes també s’ha de tenir en compte. Argumenta que els factors demogràfics, econòmics, polítics i institucionals fonamenten els canvis en l’ús de la terra.L’article proposa un conjunt d’accions que podrien ser efectives per promoure la biodiversitat, com la gestió activa del foc per adaptar-se a determinades espècies o ecosistemes a través de la quantitat, el patró i el moment adequat per aplicar el foc.En segon lloc, proposa centrar-se en ecosistemes sencers i no només en el foc. Per exemple, apunta que cal tenir en compte que les poblacions de plantes i animals afectades per una sequera extrema o que es troben sota la pressió de depredadors exòtics, tenen més probabilitats de ser amenaçades pel foc.L’últim bloc d’accions apunta que restaurar i promoure paisatges que beneficiïn les persones crea oportunitats per equilibrar la biodiversitat amb altres valors a moltes regions del món. Per això sosté que aprendre de la gestió actual de la gent local i indígena i promoure la gestió col·laborativa dels incendis beneficia les persones i la biodiversitat.L’article que recull la investigació es publica aquest divendres a la revista científica Science i és fruit d’una col·laboració internacional de 27 investigadors de 17 centres de recerca d’Austràlia, Canada, Espanya, Estats Units, Irlanda, Portugal, Regne Unit i Sud-àfrica.