Dijous, 29 de juliol de 2021 - Edició 1099
La República

Un estudi en un CAP evidencia una reducció del 30% en els antibiòtics receptats durant el primer confinament

ACN Barcelona.-Un estudi realitzat pel CAP Roger de Flor de Barcelona, a la Dreta de l’Eixample, mostra que durant els tres primers mesos de pandèmia es van receptar un 30% […]

Avatar
Agències 09/12/2020

ACN Barcelona.-Un estudi realitzat pel CAP Roger de Flor de Barcelona, a la Dreta de l’Eixample, mostra que durant els tres primers mesos de pandèmia es van receptar un 30% menys d’antibiòtics que en el mateix període de l’any passat. Així, de març a maig es va passar de 4.500 a 3.200 antibiòtics prescrits, gràcies a un pla sobre el maneig i tractament farmacològic al qual van tenir accés tots els metges de família. La disminució ha estat pràcticament per a tots els diferents antibiòtics. Dels cinc tipus analitzats, quatre són per a infeccions respiratòries: penicil·lina, azitromicina, cefalosporina i ciprofloxacina. Només la fosfomicina es fa servir per a infeccions del tracte urinari.

Un dels canvis més destacat que va viure l’Atenció Primària durant els primers mesos de la pandèmia va ser l’increment de l’atenció telefònica, evitant al màxim possible les visites presencials que es van limitar moltíssim per prevenir el risc de contagi. I un dels riscos de les visites no presencials, durant els primers mesos de la primera onada, podia ser la hiperprescripció inadequada o excessiva d’antibiòtics per a infeccions respiratòries. L’estudi que es va posar en marxa tenia per objectiu analitzar com havia estat aquesta prescripció d’antibiòtics durant la pandèmia. Es va dur a terme un anàlisi retrospectiu de la prescripció d’antibiòtics durant els tres mesos de major afectació de la pandèmia (març, abril i maig) comparant aquestes dades amb la prescripció d’aquests mateixos mesos al 2019. Resultats El pla de contingència sobre el maneig i tractament farmacològic que es va posar en marxa per la pandèmia va permetre als facultatius disposar en tot moment de la informació sobre la prescripció d’antibiòtics i el seu nivell d’evidència, cosa que va evitar una prescripció inadequada. De fet, la xifra total d’antibiòtics prescrits durant els tres mesos d’estudi del 2020 mostren una disminució del 29,5% respecte al 2019, passant dels 4.567 antibiòtics prescrits el 2019 als 3.216 antibiòtics prescrits el 2020. Pel doctor Cuixart, un dels autors de l’estudi i membre de la Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària, “les dades mostren que durant els primers mesos de la pandèmia no es va incrementar la prescripció d’antibiòtics, és més, va disminuir. Per tant, des de l’Atenció Primària, si més no, des del CAP Roger de Flor, el fet d’haver elaborat un pla de contingència amb els protocols i algoritmes de prescripció adequats per actuar davant la covid-19, ha permès disposar de més informació i evitar una prescripció inadequada d’antibiòtics”.