Diumenge, 26 de setembre de 2021 - Edició 1158
La República

Un estudi detecta que la quimioteràpia pot afectar en l’evolució de les cèl·lules sanguínies sanes

ACN Barcelona.-Investigadors del laboratori de Genòmica Biomèdica de l’Institut de Recerca de Barcelona (IRB) han detectat que els tractaments amb quimioteràpia basats en platí influeixen en el desenvolupament de les […]

Avatar
Agències 14/09/2021

ACN Barcelona.-Investigadors del laboratori de Genòmica Biomèdica de l’Institut de Recerca de Barcelona (IRB) han detectat que els tractaments amb quimioteràpia basats en platí influeixen en el desenvolupament de les cèl·lules sanguínies sanes. L’estudi subratlla que el mecanisme d’acció d’alguns tipus de quimioteràpia consisteix a danyar l’ADN de les cèl·lules canceroses per eliminar-les. Partint d’això, s’ha trobat que aquest procés pot perjudicar altres cèl·lules sanes de la sang en forma de mutacions, fins i tot després de finalitzar el tractament. La investigació, liderada per la investigadora de l’ICREA Núria López-Bigas, ha estat publicada a la revista Nature Communications.

La investigació afirma que el tractament amb quimioteràpia influeix en el desenvolupament de les cèl·lules sanes de la sang, afavorint l’hemopoesi clonal. En aquesta línia, s’han identificat les “empremtes” que deixen les quimioteràpies basades en platí en casos de leucèmia mieloide aguda. “En aquest treball ens interessava particularment identificar les mutacions que la quimioteràpia provoca en les cèl·lules sanes per entendre si l’inici de la leucèmia mieloide aguda és anterior o posterior a l’exposició dels pacients a les quimioteràpies”, ha dit el doctor Abel González-Pérez, qui ha participat en el projecte. En aquesta línia, la doctora López-Bigas ha constatat que “el desenvolupament de la leucèmia mieloide aguda és posterior a l’exposició a aquests fàrmacs”.La investigació també apunta que altres tipus de quimioteràpia no deixen empremtes detectables en cèl·lules de la sang, cosa que atribueixen a “un mecanisme d’acció diferent”. L’estudi s’ha fet en col·laboració amb l’Hospital de Sant Pau de Barcelona i ha comptat amb el finançament del Consell Europeu de Recerca, el Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats i el Departament d’Empresa i Coneixement.