Dilluns, 27 de setembre de 2021 - Edició 1159
La República

Un estudi demostra que el cos humà té la clau per dissenyar fàrmacs de forma més segura

ACN Barcelona.-El cos humà té la clau per dissenyar fàrmacs de forma més segura, segons un estudi de l’Institut Hospital del Mar d’Investigacions Mèdiques (IMIM) i de la Universitat Pompeu […]

Avatar
Agències 26/09/2019

ACN Barcelona.-El cos humà té la clau per dissenyar fàrmacs de forma més segura, segons un estudi de l’Institut Hospital del Mar d’Investigacions Mèdiques (IMIM) i de la Universitat Pompeu Fabra (UPF), en col·laboració amb investigadors de la Universitat de New Mexico. En aquest treball s’han analitzat 566 medicaments que interaccionen amb 129 proteïnes diferents. Els investigadors han constatat que la interacció d’un fàrmac amb la seva proteïna diana ha de tenir com a mínim l’afinitat d’alguna de les molècules que hi ha al cos. Aquestes, optimitzades de manera natural per l’evolució, estableixen els marcs de referència necessaris per dissenyar de manera més eficient fàrmacs més eficaços i segurs.

Més d’un 90% de les molècules candidates a fàrmac no arriben a superar la fase preclínica (proves amb cèl·lules, teixits, i animals) o la fase clínica (proves amb persones) per problemes d’eficàcia o toxicitat, i aquest percentatge no s’ha reduït significativament en la darrera dècada. Incorporar l’afinitat de les molècules com a llindar de referència durant la fase preclínica de disseny de fàrmacs tindria un impacte important en el disseny de nous medicaments, reduint els tests amb animals i els costos econòmics associats. El treball s’ha publicat a la revista ‘Drug Discovery Today’, i també ha aparegut a la ‘Nature Reviews Drug Discovery’.