Diumenge, 19 de setembre de 2021 - Edició 1151
La República

Un estudi de la URV demostra que els microplàstics poden deformar les membranes cel·lulars i afectar-ne el funcionament

ACN Tarragona.-Una investigació de la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona ha demostrat que els microplàstics tenen una afectació directa a les membranes cel·lulars i al seu funcionament. L’estudi, liderat […]

Avatar
Agències 03/08/2021

ACN Tarragona.-Una investigació de la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona ha demostrat que els microplàstics tenen una afectació directa a les membranes cel·lulars i al seu funcionament. L’estudi, liderat pel físic Vladimir Baulin i amb el suport de l’investigador de la Universitat de Saarland (Alemanya) Jean-Baptiste Fleurly, ha confirmat que les partícules de plàstic desestabilitzen la bicapa lipídica, la barrera que protegeix la cèl·lula. Segons els investigadors, els microplàstics estiren les membranes dels glòbuls vermells i en redueixen l’estabilitat mecànica. Es tracta d’una deformació que pot afectar el bon funcionament. L’estudi s’ha basat en un model teòric i pràctic i ha estat publicat recentment a la revista científica PNAS.

Tot i que els investigadors assenyalen que els microplàstics no tenen conseqüències negatives immediates en organismes vius després d’ingerir-los, sí que reconeixen que els microplàstics poden oxidar o estressar les cèl·lules a través de processos biològics.