Dimarts, 26 de gener de 2021 - Edició 914
La República

Un estudi de la UdL i l’IRTA situa l’àcid peracètic com la millor alternativa al clor per desinfectar maduixes

ACN Lleida.-L’àcid peracètic és la millor alternativa a la desinfecció per clor per a les maduixes davant de possibles contaminacions des de la collita fins a la taula, principalment per […]

Avatar
Agències 13/01/2021

ACN Lleida.-L’àcid peracètic és la millor alternativa a la desinfecció per clor per a les maduixes davant de possibles contaminacions des de la collita fins a la taula, principalment per norovirus que provoquen gastroenteritis i bacteris com la salmonel·la (Salmonella spp.) o la listèria (Listeria monocytogenes). Així ho conclou una recerca liderada per la Universitat de Lleida (UdL) publicada a la revista ‘International Journal of Food Microbiology’. L’estudi, realitzat conjuntament amb l’IRTA i l’Institut d’Agroquímica i Tecnologia d’Aliments (IATA-CSIC) de València, ha analitzat l’efectivitat de diferents alternatives al clor per afegir a l’aigua de rentat de les baies.

El risc que comporten els problemes de seguretat dels subproductes derivats de la desinfecció del clor a la indústria de la fruita ha impulsat la recerca de desinfectants alternatius. Els investigadors, encapçalats per la catedràtica de Tecnologia d’Aliments de la UdL, Immaculada Viñas, han avaluat l’àcid peracètic, l’aigua oxigenada o peròxid d’hidrogen, l’àcid cítric (AC), l’àcid làctic (AL) i l’àcid acètic (AA) en diferents dosis i temps de descontaminació, segons expliquen des de la Universitat de Lleida. Els resultats del treball, que forma part de la tesi del doctorand de la UdL Jordi Ortiz-Solà, indiquen que les millors concentracions –com alternativa a 100 parts per milió (ppm) de clor, utilitzat per a la desinfecció de diferents matrius en les industries alimentàries- han estat de 80 ppm per a l’àcid peracètic, un 5% per a peròxid d’hidrogen i un 2,5% per a àcids orgànics (AL, AA i AC) després del tractament de dos minuts. El primer ha resultat “la substància desinfectant òptima, pels seus efectes microbicides, baix cost i baixa concentració necessària per eliminar els patògens”, explica Viñas. A més, l’àcid peracètic manté la qualitat de l’aigua de rentat després del seu ús, sense la presència de patògens en la mateixa, permetent la recirculació i evitant així possibles contaminacions creuades. “Aquest punt és també important, ja que es pot garantir la seguretat del producte, sense tenir grans despeses econòmiques i malbaratament d’aigua”, afegeix la catedràtica. Els investigadors també plantegen la necessitat de futurs estudis sobre la combinació de l’àcid peracètic amb altres tecnologies no tèrmiques, com la llum ultraviolada assistida per aigua (UV-C), per millorar la desinfecció de les maduixes, “sobre tot aquelles que van destinades a un processament o congelació, ja que s’ha vist que els principals problemes amb els virus entèrics -com el norovirus-, s’han trobat en aquest tipus de productes”, destaca Viñas.

Relacionats