Edició 1892

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 30 de setembre del 2023
Edició 1892

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 30 de setembre del 2023

Un estudi de CCOO conclou que en sis dels deu districtes de Barcelona cal destinar més del 50% del salari al lloguer

|

- Publicitat -

ACN Barcelona – Un estudi de CCOO determina que en sis dels deu districtes de la ciutat de Barcelona cal destinar més de la meitat del salari a pagar de lloguer i que en el cas de Ciutat Vella aquest percentatge s’eleva fins al 63%. L’informe detalla com l’accés a un habitatge és cada dia més difícil per als treballadors. En concret, en tots els sectors d’activitat cal dedicar un percentatge superior al 30% del seu salari per accedir un pis de lloguer, mentre que si és de compra es necessitaria una vida laboral sencera (uns 40 anys) a pagar-lo. En el cas d’un treballador que percep el Salari Mínim Interprofessional (SMI), trigaria 98 anys si hi destina un 30% del seu salari o 30 anys si hi dedica el sou íntegre.

 

Publicitat

L’estudi porta per títol ‘L’habitatge tenia un preu, Història, lectures i números a fer per garantir el dret de l’habitatge a Barcelona’ i ha estat elaborat pel Centre d’Estudis i Recerca Sindicals (CERE) del sindicat i presentat al Festival Internacional de l’Habitatge Social. El document analitza els preus de lloguer i compta per districtes i barris de la ciutats i els compara amb els salaris dels barcelonins segmentats per barris, edat i sectors d’ocupació.

Una de les principals conclusions és que l’evolució dels salaris i del preu de l’habitatge ha fet augmentar el nombre de treballadors que viuen al llindar de la pobresa i alerta sobre “l’alt grau d’acceptació social” que suposa que els salaris no siguin suficients per pagar un pis.

L’estudi també certifica que en els districtes amb una renda inferior a la mitjana el percentatge de salari destinat a l’habitatge augmenta i en els de rendes més altres disminueix, tot i que els preus dels lloguers en aquests darrers són més elevats. El sindicat ho atribueix al fet que els residents de la part alta de la ciutat, l’Eixample, la Vila Olímpica o Diagonal Mar -amb rendes més altes- es beneficien de rendes no salarials provinents d’aquests lloguers que es cobren a l’alça.

D’altra banda, si s’agafa de referència els treballadors que perceben l’SMI, en els darrers deu anys aquest salari ha augmentat un 55% mentre que el preu del lloguer ho ha fet en un 51%. De fet, en sis dels deu districtes el preu de l’habitatge de lloguer era superior al salari net de l’SMI i si s’agafa el global de la ciutat, el preu mitjà de lloguer supera en un 9,64% l’SMI.

Pel que fa els joves, el 52,6% d’aquest segment té un salari mileurista. Així, un jove hauria de dedicar un 89% del salari net al pagament d’un habitatge de lloguer a Barcelona. A més, els sous baixos i els lloguers alts fa que cada pis estigui ocupat per un mínim de tres persones, de mitjana. En cas de compra, un jove hauria de dedicar el seu sou íntegre net durant 23,5 anys, mentre que si hi dedica el 30% -tal com s’ha recomanat des d’àmbits financers- caldrien 78,3 anys.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Subscriu-te al nostre butlletí

Editorial

Opinió