Edició 1895

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 03 de octubre del 2023
Edició 1895

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 03 de octubre del 2023

Un estudi conclou que més de 135.000 nens tenen al·lèrgia a Catalunya, i més de 35.000, asma

|

- Publicitat -

ACN Barcelona – El 5,7% dels menors de 14 anys a l’Estat tenen asma, i l’11,4% pateixen al·lèrgia, principalment rinitis al·lèrgica. Tenint en compte que a Espanya hi ha uns sis milions de menors de 14 anys, les dades indiquen que hi ha uns 795.000 infants amb al·lèrgia i 397.000 amb asma. A Catalunya, aquestes xifres es tradueixen en 135.536 nens al·lèrgics i 35.565 asmàtics. Aquestes són les conclusions d’un nou estudi que publica ‘Archivos de Bronconeumología’, que mostra l’important impacte de les dues malalties tant en la qualitat de vida i la salut mental de la població pediàtrica com en l’ús de recursos sanitaris.

El treball ha estat liderat per Luis González de Paz, del Consorci d’Atenció Primària de Salut de l’Eixample (CAPSBE) i investigador de l’IDIBAPS; Laura Valdesoiro, de l’Hospital Universitari Parc Taulí; Antoni Sisó-Almirall, president de la Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària, i Joan Bartra, president de la Societat Catalana d’Al·lèrgia i Immunologia Clínica. També hi han col·laborat experts de la UPF School of Management.

Publicitat

L’estudi s’ha elaborat a partir de l’Enquesta Nacional de Salut que fa el Ministeri de Sanitat a través de l’Institut Nacional d’Estadística. Es van obtenir dades de 6.297 menors de 14 anys, que suposaven una mostra representativa de la població pediàtrica espanyola.

El 75% de casos de població infantil que manifesta tenir una qualitat de vida dolenta es pot atribuir a l’asma, i al voltant del 70% a l’al·lèrgia. Les dues malalties poden estar darrere de la meitat de casos de nens i nenes que han de limitar les activitats diàries, com ara fer esport o anar a festes d’aniversari dels amics.

Aproximadament el 50% de la població infantil que va passar algun dia al llit per problemes de salut les dues setmanes anteriors a l’enquesta, probablement va ser a conseqüència d’aquestes dues patologies.

L’estudi també posa de manifest l’impacte de l’asma i les al·lèrgies infantils en l’ús de recursos sanitaris, ja sigui amb visites al centre d’atenció primària o als especialistes o amb ingressos hospitalaris. Més del 30% de totes les visites pediàtriques a metges especialistes es poden atribuir a problemes derivats de l’asma o l’al·lèrgia, així com el 62% dels ingressos hospitalaris en el cas de l’asma o més de 22% de les visites a urgències en les dues malalties.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Subscriu-te al nostre butlletí

Editorial

Opinió