Dimarts, 27 de juliol de 2021 - Edició 1097
La República

Un estudi amb participació de la URV certifica alteracions conductuals per l’exposició al plaguicida clorpirifós

ACN Tarragona.-Un estudi en el qual participen investigadores de la URV aporta noves evidències de que l’exposició al corpirifós (CPF), un dels plaguicides més utilitzats al món, pot provocar alteracions […]

Avatar
Agències 01/07/2020

ACN Tarragona.-Un estudi en el qual participen investigadores de la URV aporta noves evidències de que l’exposició al corpirifós (CPF), un dels plaguicides més utilitzats al món, pot provocar alteracions conductuals relacionades amb la hiperactivitat, l’autisme i les addicions, així com efectes sobre l’aprenentatge i la memòria. Entre les conclusions, destaca que una exposició fins i tot a dosis molt baixes és capaç de produir efectes neurotòxics, conductuals i moleculars. En la recerca ha participat el Centre de Recerca en Neurocomportament i Salut (Neurolab), el Centre de Recerca en Desenvolupament i Mesura de la Conducta (CRAMC) de la URV i un grup investigador del Centre de Recerca en Salut (CEINSA) de la Universitat d’Almeria.

Prohibit ja en països com Tailàndia, l’estudi del CPF ha utilitzat rates i ratolins acabats de néixer, als quals se’ls ha administrat dosis baixes del composts. En aquest estadi de la vida presenten un desenvolupament del sistema nerviós central similar al dels humans en les últimes setmanes de gestació i primeres després del naixement. Aquesta exposició els va induir comportaments anòmals que, habitualment, s’observen en diferents patologies psiquiàtriques i neurològiques. Concretament, les investigadores van constatar un augment de l’activitat motora en l’adolescència –associat al trastorn per dèficit d’atenció i hiperactivitat-, augment de respostes impulsives –associat a l’autisme o les addiccions-, o una disminució progressiva de la motricitat amb l’edat –que es podria relacionar amb malalties neurodegeneratives com el Parkinson-. Estudis neuropsicofarmacològics van permetre veure que l’exposició modificar un dels principals sistemes de neurotransmissió del sistema nerviós central, el colinèrgic, la progressiva degradació dels qual és un dels principals correlats fisiopatològics de l’Alzheimer, confirmant els resultats d’altres estudis amb humans que ja relacionen el plaguicida amb la malaltia.L’anàlisi de diferents marcadors moleculars va permetre també observar els efectes que té en els nivells d’expressió de diferents gens en àrees concretes del cervell; l’alteració que pot produir en la composició de la microbiota intestinal en diferents edat; així com la inducció d’alteracions selectives en els nivells de diferents metabòlits en sang, essencials per al correcte funcionament de l’organisme i sent específic en femelles.