Diumenge, 13 de juny de 2021 - Edició 1053
La República

Un estudi alerta que el càncer de coll d’úter afecta especialment els països amb menys recursos

ACN Barcelona.-Un estudi internacional on ha participat l’Institut Català d’Oncologia (ICO) alerta que el càncer de coll d’úter afecta especialment les dones dels països amb menys recursos. El treball, publicat […]

Avatar
Agències 12/12/2019

ACN Barcelona.-Un estudi internacional on ha participat l’Institut Català d’Oncologia (ICO) alerta que el càncer de coll d’úter afecta especialment les dones dels països amb menys recursos. El treball, publicat a la revista científica The Lancet Global Health avalua els patrons d’incidència i mortalitat del càncer de coll uterí arreu del món. El 2018 unes 570.000 dones a tot el món van desenvolupar un càncer de coll uterí i al voltant de 311.000 van morir a causa d’aquesta malaltia. El treball mostra que el càncer de coll d’úter és “un gran problema de salut pública al món i que afecta especialment les dones dels països amb menys recursos” segons Laia Bruni, investigadora del Programa de recerca en epidemiologia del càncer de l’ICO.

L’estudi proporciona una avaluació global dels patrons d’incidència i mortalitat del càncer de coll uterí arreu del món per poder “mesurar de manera sistemàtica i comparable els futurs assoliments en la prevenció d’aquest càncer”. L’estudi parteix de les estimacions de GLOBOCAN per a l’any 2018 disponibles a l’Observatori Mundial del Càncer de l’IARC i serveix com a base per poder mesurar l’impacte futur de la malaltia. Els investigadors consideren que les dades aportades són “essencials com a base per mesurar d’una manera sistemàtica i comparable els futurs assoliments en la prevenció d’aquest càncer”.La infecció persistent pel virus del papil·loma humà (VPH) és la causa del càncer de coll d’úter. Actualment hi ha noves eines altament efectives per prevenir-lo, tant la vacunació VPH, com el cribratge utilitzant proves de detecció del VPH. El 2018, el director general de l’Organització Mundial de la Salut (OMS) va llançar una crida a tots els països del món per poder mobilitzar recursos per posar fi a la malaltia. L’objectiu de l’OMS és eliminar aquesta malaltia com a problema de salut pública arreu del món vacunant el 90% de les nenes als 15 anys, cribrar el 70% de les dones d’entre 35 i 45 anys almenys dos cops i tractar el 90% de les dones que pateixin lesions precanceroses o càncer.Tot i que apunten que l’eliminació de la malaltia es pot assolir en poques dècades als països amb alts recursos, afegeixen que trigarà bastant més a la resta de països i, especialment, als més pobres. Tanmateix, si s’assolissin els objectius establerts per al 2030, l’eliminació es podria aconseguir a la fi del segle XXI. Actualment, la malaltia és la principal causa de mort relacionada amb el càncer en les dones als països de l’est d’Europa i a les regions de l’Àfrica occidental. Per altra banda la Xina i l’Índia constitueixen, sumades totes dues, més d’un terç de la càrrega cervical global amb 106.000 i 97.000 casos i 48.000 i 60.000 morts anuals, respectivament. L’estudi ha estat liderat per investigadors de l’Agència Internacional per a la Recerca sobre el Càncer (IARC) i el Centre Belga del Càncer de l’Institut Sciensano i hi han participat investigadors del Programa de recerca en epidemiologia del càncer (PREC) de l’ICO.