Dilluns, 14 de juny de 2021 - Edició 1053
La República

Un dispositiu codesenvolupat pel CSIC permet detectar la insuficiència cardíaca a partir de la saliva

ACN Barcelona.-Un projecte europeu amb participació d’investigadors del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) ha desenvolupat un dispositiu ràpid que detecta la insuficiència cardíaca a través de mostres de saliva. Es […]

Avatar
Agències 06/05/2021

ACN Barcelona.-Un projecte europeu amb participació d’investigadors del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) ha desenvolupat un dispositiu ràpid que detecta la insuficiència cardíaca a través de mostres de saliva. Es tracta d’un test portàtil i de baix cost que permet diagnosticar una malaltia que afecta 26 milions de persones al món i que, actualment, és la causa d’hospitalització més freqüent en usuàris majors de 65 anys. El dispositiu l’ha dissenyat la plataforma KardiaTool, a partir d’un projecte finançat dins el programa Horitzó 2020. En aquest participen investigadors de l’Institut de Microelectrònica de Barcelona (IMB-CNM-CSIC) i de l’Institut de Ciències de Materials de Barcelona del CSIC (ICMAB -CSIC).

El nou sistema és un laboratori portàtil, construït a partir de sistemes microelectrònics, sensors integrats, compostos bioquímics i nanopartícules magnètiques, capaç de separar i identificar biomarcadors en la saliva. El seu funcionament es basa en un biosensor microelectrònic (denominat ImmunoFET) que conté nitrur de silici manufacturat a la Sala Blanca de l’IMB-CNM-CSIC.Els dispositius biosensors s’integren en un laboratori, en un xip, amb els quals es poden realitzar assaigs immunològics complets que mesuren la concentració del biomarcador. “Mitjançant el sistema integrat, s’aprofiten les propietats d’amplificació electrònica del transistor per augmentar la sensibilitat”, explica Joan Bausells, investigador del CSIC que lidera la contribució de l’IMB-CNM-CSIC en el projecte.D’altra banda, l’equip de l’investigador Francesc Teixidor, de l’ICMAB-CSIC, ha sintetitzat les nanopartícules magnètiques del dispositiu. “El repte més important ha estat aconseguir unes nanopartícules prou estables com per no precipitar-se i per circular pels canals microfluídics del dispositiu”, ha afegitLa insuficiència cardíaca, principal causa de mortalitatSegons l’Organització Mundial de la Salut (OMS), la cardiopatia isquèmica és la principal causa de mortalitat al món. En any 2000, la insuficiència cardíaca va suposar dos milions de morts globals i afecta 26 milions de persones a tot el món. L’Institut Nacional d’Estadística (INE) mostra que les malalties relacionades amb la insuficiència cardíaca van ser la principal causa de mortalitat a Espanya fins el 2020.Un diagnòstic “eficaç i ràpid” de la insuficiència cardíaca pot ser clau per al seu tractament. En l’actualitat, el seguiment es realitza mitjançant la quantificació de biomarcadors en anàlisi de sang. L’ús del dispositiu desenvolupat per a la seva detecció a través de mostres de saliva seria una eina “molt més ràpida” per “millorar el diagnòstic i el tractament”. “El dispositiu automàtic desenvolupat no requereix personal especialitzat i és una eina que pot indicar ràpidament la gravetat de la insuficiència cardíaca. Creiem que pot ser molt útil per al personal mèdic, especialment per planificar i avaluar l’eficàcia dels diferents tractaments per als pacients”, sosté Teixidor.Un projecte que reuneix 14 institucions europeesKardiaTool és un projecte internacional finançat per la Comissió Europea (CE) dins del programa de recerca i innovació Horitzó 2020. El projecte ha rebut 4,9 milions d’euros (MEUR) des del 2018 i compta amb la participació de 14 institucions de 9 països europeus. L’IMB-CNM i l’ICMAB són els dos centres del CSIC implicats des del principi i l’única contribució espanyola al projecte.