Edició 2100

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 25 de abril del 2024
Edició 2100

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 25 de abril del 2024

Un de cada deu joves que pateixen un brot psicòtic fan un intent de suïcidi en els dos anys posteriors, segons un estudi

|

- Publicitat -

ACN Barcelona – Un de cada deu joves d’entre 18 i 35 anys que han patit un primer brot psicòtic intenten suïcidar-se en els dos anys posteriors. Un estudi del Grup de Recerca en Salut Mental de l’Institut Hospital del Mar d’Investigacions Mèdiques i del CIBER de Salut Mental, ha permès determinar els factors que fan que aquestes persones tinguin un risc més alt de suïcidi respecte a la resta de pacients amb aquest trastorn. El treball, publicat a la revista ‘Psychiatry Research’, és un dels més extensos del seu tipus portat a terme a l’estat espanyol. L’estudi ha seguit durant dos anys a prop de 300 pacients atesos al programa d’estudi i tractament per primer episodi psicòtic de l’Hospital del Mar entre el 2013 i el 2020.

Es tracta de persones d’entre 18 i 35 anys, amb una mitjana d’edat de 25 anys. Més del 60% d’elles són homes, però no es van detectar diferències en funció del gènere dels pacients. En trenta casos, van intentar suïcidar-se en una o més ocasions durant el període d’estudi. Gairebé la meitat dels intents es van produir en el període entre l’inici dels símptomes psicòtics i l’inici del tractament. També es va registrar un increment entre sis mesos i un any després del primer brot. Aquesta dada probablement és conseqüència del trencament de les expectatives de les persones afectades d’una ràpida recuperació i tornada a la vida normal.

Publicitat

<strong>Factors de risc</strong>

L’estudi situa com els principals factors de risc de temptativa de suïcidi, haver-ne fet alguna abans de l’inici dels símptomes psicòtics, així com patir forts sentiments de culpa i una baixa funcionalitat a la vida diària, amb una baixa qualitat de vida. Senyals d’alerta que porten als experts a recordar que cal aplicar tractaments individualitzats en els pacients que han fet temptatives prèviament i tenen simptomatologia depressiva i sentiments de culpa.

En aquest sentit, remarquen la importància de proveir una adequada detecció i intervenció a persones amb alt risc de suïcidi per psicosi. D’altra banda, destaquen la importància de la detecció precoç per escurçar el temps que els pacients comencen a tenir símptomes i reben tractament. Es calcula que cada any moren al món 700.000 persones per aquesta causa, i se sap que les persones amb un trastorn mental presenten un alt risc de cometre suïcidi. L’any 2021 es van produir més de 4.000 morts per aquesta causa en tot l’Estat.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Opinió