Dissabte, 1 d'octubre de 2022 - Edició 1528
La República

Un curs de programació per dones vulnerables se situa com el programa Barcelona amb més inserció laboral

ACN Barcelona – Un curs de programació web per dones vulnerables se situa com el programa de l’Ajuntament de Barcelona amb un major índex d’inserció laboral, segons ha explicat aquest […]

Agències 23/08/2022

ACN Barcelona – Un curs de programació web per dones vulnerables se situa com el programa de l’Ajuntament de Barcelona amb un major índex d’inserció laboral, segons ha explicat aquest dilluns la tinent d’alcaldia de Feminismes, Laura Pérez. Es tracta d’un curs intensiu de 6 mesos i 800 hores lectives impartit per l’entitat social Factoria F5, situada al barri de la Vila Olímpica. Des de l’abril de 2021, hi han assistit 72 dones vulnerables i el 72% d’elles han trobat feina en els sis mesos següents al curs. La formació és gratuïta per les dones que hi assisteixen i qui es fa càrrec del cost és l’ajuntament i algunes empreses del sector tecnològic. Segons Factoria F5, el salari mitjà que perceben aquestes dones en el mercat és de 20.000 euros anuals.

La iniciativa d’oferir un programa a dones vulnerables va sorgir de la voluntat de l’ajuntament de facilitar a les dones l’accés a un sector tan masculinitzat com el tecnològic. A Barcelona, segons dades del consistori, hi ha 77.000 professionals en el sector de les tecnologies de la informació i només el 23% són dones. “Volíem corregir aquesta desviació. I volíem transmetre el missatge de que ser programadora no és una cosa només per un cert tipus de dones sinó per a totes les dones”, ha declarat la tinent d’alcaldia de Feminismes, Laura Pérez, després de la seva visita al curs aquest matí.

Per això fa uns anys l’ajuntament va contactar amb l’entitat Factoria F5, especialitzada en oferir cursos de programació a persones vulnerables, per posar en marxa aquest curs de software per a dones vulnerables. Per fer-ho, va caldre trobar empreses del sector que estiguessin disposades a costejar el curs i donar subvencions municipals a l’entitat.

Així, l’any passat es va impartir el curs a les primeres tres promocions: tres grups de més de 20 dones. Les 72 dones que van rebre aquesta formació provenien de serveis socials i altres entitats que els van recomanar el curs com una manera de reorientar la seva carrera professional o d’adquirir més competències.

El balanç que presenten les tres primeres edicions és que el 72% de les participants van trobar feina en els sis mesos següents al curs. Aquesta dada, segons ha precisat la tinent d’alcaldia de Feminismes, Laura Pérez, el converteix en el programa de l’ajuntament amb un major índex d’inserció laboral.

Trencar estereotips

Segons Noelia Torres, responsable de l’escola de programació Factoria F5, el curs que ofereixen a dones vulnerables té un cost al mercat de prop dels 9.000 euros. En el seu cas, però, les dones reben el curs i el material necessari per fer-lo gratuïtament.

Es tracta d’una formació intensiva que es dona durant sis mesos amb una jornada de 8 hores (entre les 08:30 i les 16:00h). De forma general, la formació és online, però molt interactiva. Les alumnes estan connectades en tot moment a una aula virtual en la que interactuen amb les seves companyes i amb els formadors de l’acadèmia.

Allà aprenen a crear pàgines web i aplicacions per a mòbils amb llenguatges de software com Javascript, HTML i CSS.

“Comencem amb uns exercicis molt senzills, que els pot fer qualsevol, que et fan veure que ets capaç de programar”, explica una de les alumnes, la Mariel, de 28 anys, que va perdre la seva feina com a recepcionista d’un hotel amb l’esclat de la pandèmia. “I ara ja som capaces de crear una pàgina web, posar-hi un menú desplegable i fer moltes coses més”, afegeix la Mariel quan encara queda un mes per a que s’acabin les classes que rep.

En la trobada d’aquest dimarts al matí amb la tinent d’alcaldia de Feminismes, Laura Pérez, la majoria d’alumnes han coincidit a senyalar que el màxim obstacle que es troben és la por que suposa enfrontar-se a la programació i la dificultat de creure’s que seran capaces de fer-ho. I afegeixen que el millor avantatge és el suport que es donen com a grup. “Quan una té un problema o demana ajuda en alguna cosa, totes ens oferim a ajudar-la i això et tranquil·litza molt”, ha dit la Rocy, una noia que va arribar de Veneçuela el passat mes de novembre fugint de la precarietat del seu país i que va conèixer el curs a través d’una ONG.

Incorporar-se al mercat amb un sou de 20.000 euros

Un altres dels avantatges que ofereix el curs són les ofertes d’empreses del sector. Factoria F5 organitza sessions d’entrevistes ràpides entre les dones que participen al curs i companyies tecnològiques. La responsable del programa, Noelia Torres, ha assegurat que aquestes sessions s’han donat fins ara amb molt èxit i amb nombroses contractacions.

“El mercat demana perfils de dones programadores perquè les empreses saben que així que així el seus productes s’assemblaran més al que la societat demana”, ha explicat Torres. La responsable ha afegit que les dones de les tres primeres promocions han trobat llocs de feina amb una remuneració mitjana de 20.000 euros anuals. “I molts d’aquests contractes estan sotmesos a revisions de salari, el que fa que molts d’ells arribin als 25.000 euros en pocs anys”.

A més d’aquesta inserció laboral del 72%, la tinent d’alcaldia de Feminismes també ha reivindicat que el programa ha servit per regularitzar la situació de dones que no tenien la seva situació administrativa en regla. Ha estat el cas de cinc dones que han formalitzat un pre-contracte amb alguna empresa tecnològica i que, amb aquest document, han pogut regularitzar la seva situació. “Les empreses tecnològiques acostumen a ser prou grans com per poder fer aquests pre-contractes i assumir un període d’espera i tramitació fins que la persona adquireix el permís de treball i es pot incorporar definitivament”, ha celebrat Pérez.

Dues edicions més

De fet, la tinent d’alcaldia ha anunciat durant la seva visita que el consistori, en base a l’èxit del program, s’ha compromès a donar el recolzament necessari per a que s’en facin dues edicions més aquesta tardor per formar a 50 dones vulnerables més.