Dissabte, 19 de juny de 2021 - Edició 1059
La República

Un any i 4 mesos de presó i dos anys de prohibició d’accés a un grafiter per pintades al metro el 2016

ACN Barcelona.-Un jutjat penal de Barcelona ha condemnat a un any i quatre mesos de presó, dos anys d’allunyament i una multa de sis euros durant tretze mesos a un […]

Avatar
Agències 26/02/2020

ACN Barcelona.-Un jutjat penal de Barcelona ha condemnat a un any i quatre mesos de presó, dos anys d’allunyament i una multa de sis euros durant tretze mesos a un grafiter per les pintades que va fer sobre un tren de l’L4 el 2016. A més, haurà d’indemnitzar Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) amb 2.121,35 euros en concepte de responsabilitat civil pels danys materials ocasionats. El jutge l’ha condemnat per un delicte de danys en béns d’ús públic en considerar provat que l’encausat, junt amb cinc persones no identificades, va entrar el 9 d’octubre d’aquell any a la zona de vies de l’estació de La Pau de la línia 4 i va pintar murals en tres cotxes. El jutge li prohibeix entrar al metro durant dos anys per a “impedir la reiteració delictiva”.

La sentència assegura que “el factor corrosiu” dels esprais obliga a rebaixar la capa de pintura dels vehicles afectats i això implica una disminució de la protecció de la caixa metàl·lica i la necessitat de repintar-la completament cada sis intervencions. Això es veu agreujat pel fet que en el procés de retirada es fan servir dissolvents que també afecten la xapa i les gomes. “Els danys no sols són materials en el vagó, sinó en el servei que es presta al ciutadà ja que aquests vagons durant el procés de restauració queden fora de la circulació, per la qual cossa el servei se’n ressent”, diu la sentència. TMB ha celebrat que aquesta resolució “confirma el camí marcat per d’altres anteriorment” pel que fa a l’aplicació del delicte de danys previst al Codi Penal a la realització de murals en trens. Ha recordat que aquesta és una de les propostes dels operadors ferroviaris “per frenar l’insuportable impacte social i econòmic del vandalisme grafiter davant l’evidència que no és un simple deslluïment que una neteja pugui solucionar, que hi ha un deteriorament del material mòbil i una pertorbació del servei públic de transport que recau en els usuaris”. La companyia ha reiterat que es troba amb una “activitat delictiva organitzada” amb una “greu incidència” en el dia a dia de les xarxes de transport públic massiu, com la de metro a Barcelona. Aquesta registra una mitjana de quatre intents d’intrusió al dia, dels quals l’any passat 626 van tenir èxit. Com a conseqüència, 1.444 cotxes van resultar vandalitzats, amb 41.734 metres quadrats de pintades murals. L’impacte econòmic va ser d’1,5 milions d’euros en neteja.