Dimarts, 22 de juny de 2021 - Edició 1061
La República

Un 79,9% dels ciutadans de l’àrea metropolitana de Barcelona valoren positivament la seva llar després del confinament

ACN Barcelona.-El 79,9% dels ciutadans de l’àrea metropolitana de Barcelona valoren positivament els seus habitatges després del confiament de 2020. Així es desprèn de l’enquesta ‘Habitant en confinament’, que ha […]

Avatar
Agències 04/05/2021

ACN Barcelona.-El 79,9% dels ciutadans de l’àrea metropolitana de Barcelona valoren positivament els seus habitatges després del confiament de 2020. Així es desprèn de l’enquesta ‘Habitant en confinament’, que ha fet l’Observatori Metropolità de l’Habitatge de Barcelona (O-HB) entre el 6 de maig i el 7 de juny de l’any passat. Entre els enquestats, predomina el 28,6% que valora millor el seu habitatge que abans del tancament a casa, mentre que el 55,3% el valora igual i el 20,1% que el qualifica malament. D’aquests darrers, un 14% el considera pitjor, i el 6,1% igual de malament que abans. D’altra banda, els ciutadans amb contracte de lloguer el valoren pitjor (22,9%) que els que paguen hipoteca (17,8%) o els que tenen ja la propietat pagada (5,7%).

Entre les mancances percebudes entre els enquestats, dels quals se n’han recollit unes 6.000 respostes, hi destaquen les deficiències constructives de l’edifici les més destacades, que concentra el 20% del total. La següent situació té a veure amb la relació de l’habitatge amb l’exterior (10%) i la mala accessibilitat (13%). Pel que fa a la relació amb l’exterior, les principals mancances se centren en els problemes de ventilació (46,3%), la poca llum natural (43%), males vistes (40%), i la no visió de vegetació (39%). Tot i això, pràcticament la meitat dels enquestat no canviaria res del seu habitatge després de la fase de confinament (48%), i de les llars que farien canvis, en destaquen els vinculats amb la millora amb l’entorn i els espais exteriors. En concret, el 21,3% crearia espais amb una millor relació amb l’exterior i el 20,5% demanaria un major ús compartit dels espais comuns de l’edifici. Pel que fa als canvis vinculats amb la distribució de l’habitatge, els dos més destacats són una millor flexibilitat dels espais per a que s’adaptin a diversos usos (el 19,2%) i la creació d’espais més diàfans o amplis (15,6%).Canvis i activitatsPel que fa als canvis, un 25,4% dels enquestats voldria fer reformes per adaptar la casa a noves necessitats, però la majoria no hi pot fer front econòmicament. En aquest grup, també es demanda un nou habitatge (18,6 %) o afirma que canviaria si s’ho pogués permetre (39,6%).De les activitats fetes a la llar, un 55% dels enquestats afirma haver-ne fet de noves durant el confinament. La majoria (54,2%) són treballar i fer esport (55,4%), seguit de la formació o escolarització (32%). Per fer aquestes i d’altres activitats han modificat l’ús d’alguns espais, com ho són el menjador o sala d’estar (62,5 %), balcons i terrasses (33 %) i les habitacions (27,5 %).