Dimecres, 22 de setembre de 2021 - Edició 1154
La República

Un 70% d’espanyols creu que es destinen “molt pocs” diners a sanitat i més de la meitat que rep “poc” de pagar impostos

ACN Madrid.-Un 70% d’espanyols creu que es dediquen “molt pocs” recursos a la sanitat i a altres polítiques públiques com investigació en ciència (un 84%), en ajuda a dependents (68,1%), […]

Avatar
Agències 04/08/2021

ACN Madrid.-Un 70% d’espanyols creu que es dediquen “molt pocs” recursos a la sanitat i a altres polítiques públiques com investigació en ciència (un 84%), en ajuda a dependents (68,1%), habitatge (67,1%) o educació (57,7%). Segons una enquesta sobre política fiscal del Centre d’Investigacions Sociològiques (CIS) feta pública aquest dimecres, més de la meitat (un 52,8%) considera que, tenint en compte els serveis públics i prestacions socials existents, la societat es beneficia “poc” del que paga en impostos a l’Estat. En aquest sentit, un 60,6% opina que rep “menys del que paga” i un 46,2% que els ciutadans paguen “molt” en impostos. Tanmateix, un 59,2% creu que pagar impostos és “necessari perquè l’Estat pugui prestar serveis públics”.

Pel que fa a la progressivitat dels tributs, un 81,4% considera que no es cobren amb justícia i els que més tenen no són els que més paguen. Un 58,7% dels enquestats considera que “Espanya és un país on existeixen grans desigualtats en general” i un 36,2% creu que “existeixen algunes desigualtats importants en alguns aspectes, però en altres no”. Només un 3,6% creu que hi ha “poques desigualtats”.A més, hi ha més d’un 90% dels enquestats que opina que hi ha “molt” o “força” frau fiscal a Espanya i un 45,7% dels espanyols creu que l’Estat fa “pocs” esforços en lluitar en contra. És el que es desprèn de l’enquesta realitzada entre el 21 i el 29 de juliol a partir de 2.849 entrevistes.Intervenció de l’Estat en l’economiaUn 50,5% dels espanyols creu que l’Estat “ha d’intervenir en la vida econòmica, però respectant la iniciativa privada”. Un 14,7% va més enllà i creu que ha “d’intervenir en tota la vida econòmica”. Per contra, un 5% creu que “no ha d’intervenir” sinó que ha de “deixar-la en mans de la vida privada”. Un 21,1% creu que “no ha d’intervenir, només per corregir possibles desajustos”.Identificació majoritària: “Classe mitjana”La identificació majoritària dels enquestats, preguntats per la classe social a la qual creuen que pertanyen, és amb la “classe mitjana”. Un 49,8% considera que és “classe mitjana-mitjana”, un 14,2% “classe mitjana-baixa” i un 7,2% “classe mitjana-alta”. Un 10,3% s’identifica amb la “classe treballadora/obrera/proletariat” i un 9,2% amb la “classe baixa/pobre”. Un 7,7% s’identifica amb la “classe alta i mitjana alta”.Causes de la posició econòmicaPreguntats per les causes de la posició econòmica de les persones, hi ha més enquestats que creuen que influeix més “l’origen familiar, els contactes o la sort” que “l’esforç, l’educació i la vàlua professional”. Un 41,9% ho creu mentre que un 35% considera que són més determinants els mèrits de la persona que els condicionants del seu origen o classe social. Un 19,8% considera que són factors igual d’importants.