Dimarts, 15 de juny de 2021 - Edició 1055
La República

Un 43% dels catalans percep la cultura com quelcom “molt important” a la seva vida, segons un estudi de l’ICUB

ACN Barcelona.-Un 43% de la població catalana percep la cultura com quelcom “molt important” a la seva vida, sent els joves, les dones i els estudiants els col·lectius que més […]

Avatar
Agències 23/03/2021

ACN Barcelona.-Un 43% de la població catalana percep la cultura com quelcom “molt important” a la seva vida, sent els joves, les dones i els estudiants els col·lectius que més la valoren, segons un estudi publicat per l’Institut de Cultura de Barcelona (ICUB). En la mateixa línia, fins a un terç de la població troba que la cultura ha estat “fonamental” en la seva vida durant la pandèmia. L’informe constata que llegir, mirar pel·lícules, sèries i escoltar música han estat les pràctiques culturals que han contribuït a “alleugerir” la situació de la covid-19 durant el darrer any. Les dades s’extreuen a partir de 800 entrevistes a persones de més de 16 anys, residents a Barcelona i l’àrea metropolitana i que porten vivint a Catalunya com a mínim un any.

Per franges d’edat, llegir ha ajudat els majors de 60 anys i les persones amb un nivell d’estudis alt, mirar pel·lícules a la franja entre 30 i 44 anys i anar al cinema, al teatre, exposicions i la pràctica esportiva és el que més “ha enganxat” els joves d’entre 18 i 29 anys. En relació amb la situació laboral, també s’observen diferències. Els qui concedeixen major importància a la cultura per a la gent són, per aquest ordre, els estudiants, els treballadors en ERTO i els treballadors en actiu. En canvi, els qui n’atorguen menys són els jubilats, els pensionistes i les persones vinculades a les tasques de la llar. Per gènere, les dones li concedeixen una rellevància de 7,5, mentre que els homes de 6,9. L’enquesta també analitza al detall com s’han rebut les activitats i iniciatives culturals sorgides durant la pandèmia. Només una quarta part dels enquestats, majoritàriament de mitjana edat i amb un nivell d’estudis elevat, esmenta iniciatives que li hagin cridat l’atenció. Són, per aquest ordre, concerts i obres de teatre en línia i visites a museus des de casa. Les activitats presencials que responien a la crida ‘la cultura és segura’ també han tingut un gran seguiment, així com la iniciativa ‘Música als balcons’.