Dimarts, 7 de febrer de 2023 - Edició 1657
La República

Un 22% de persones ateses per la Creu Roja a Espanya han patit soledat de forma continuada en aquests dos últims anys

ACN Barcelona.-Un 22% de persones ateses per la Creu Roja a Espanya han patit soledat de forma continuada en aquests dos últims dos anys. Paral·lelament, i també arran dels efectes […]

Agències 10/12/2021

ACN Barcelona.-Un 22% de persones ateses per la Creu Roja a Espanya han patit soledat de forma continuada en aquests dos últims dos anys. Paral·lelament, i també arran dels efectes de la pandèmia de la covid-19, un 54% ha sentit por a la malaltia, cosa que els ha afectat emocionalment. Per tal de fer front a aquesta realitat, vuit fundacions, empreses i entitats socials han constituït una nova aliança per combatre la solitud no desitjada en un pla pilot a l’estat espanyol. L’objectiu és dissenyar i implementar de forma col·laborativa amb actors privats diferents estratègies, accions i solucions per abordar la problemàtica, així com enfortir el model d’intervenció i la protecció social.

Formen part d’aquesta iniciativa: Aigües de Barcelona, Fundació ‘la Caixa’, Capgemini Espanya, Fundació Cellnex, Creu Roja, Fundació Pimec, Fundació Tecnologies Socials TECSOS i Vodafone. En la presentació que s’ha fet aquest divendres, els seus representants han subratllat que l’aïllament social i la solitud no desitjada provoca “situacions de vulnerabilitat i riscos en determinats col·lectius”, podent causar efectes negatius en la salut física i mental de les persones, que tenen també un major risc de mortalitat.A més, en el context actual, marcat per l’impacte de la pandèmia, les mesures de confinament aplicades per frenar la propagació han accentuat situacions d’aïllament, durant llargs períodes de temps, generant un increment de sentiments de solitud, angoixa, por o baix estat d’ànim. A més, també s’ha aguditzat i ha causat un major impacte en la salut i el benestar emocional d’aquelles persones que ja es trobaven prèviament en una situació de soledat.En aquest sentit, Creu Roja ha definit la solitud no desitjada com una epidèmia “silenciosa”, que afecta diversos col·lectius de la societat i que requereix una “detecció primerenca”, així com “del disseny i la implementació de respostes d’atenció i protecció social personalitzades i transformadores” a diferents nivells: individual, grupal i comunitari.