Dimecres, 28 de juliol de 2021 - Edició 1098
La República

Un 13% de les 1.330 espècies exòtiques detectades tenen un comportament invasor a Catalunya

ACN Barcelona.-Un 13% de les 1.330 espècies exòtiques detectades tenen un comportament invasor a Catalunya, segons dades del darrer informe sobre aquestes espècies elaborat pel Departament de Territori i Sostenibilitat […]

Avatar
Agències 09/04/2019

ACN Barcelona.-Un 13% de les 1.330 espècies exòtiques detectades tenen un comportament invasor a Catalunya, segons dades del darrer informe sobre aquestes espècies elaborat pel Departament de Territori i Sostenibilitat en compliment de la normativa europea. El treball, que s’ha elaborat amb la col·laboració de més de setanta entitats públiques i privades relacionades amb aquesta problemàtica, pretén establir una visió general d’aquesta qüestió. Durant el període 2015-2018, la Generalitat ha destinat més de 3 MEUR en actuacions relacionades amb espècies invasores. En total, s’han invertit a Catalunya prop de 8 milions, sumant la inversió de la Generalitat, fons europeus, Ministeri de Transició Ecològica, diputacions, ajuntaments, consorcis i altres ens. El cargol poma és l’espècie a la qual s’han destinat més recursos, el 70% del total.

El gruix de les actuacions s’han destinat al control d’espècies (75,5%), seguida d’accions de divulgació (9,5%), seguiment i vigilància (7,5%) i estudis científics (7,3%). En total s’han invertit 5,4 MEUR en actuacions per controlar el cargol poma. L’efecte d’aquestes espècies és una de les principals causes de pèrdua de biodiversitat arreu del món. Un cop arriben, s’instauren al nou medi alterant l’ecosistema existent, amenaçant espècies locals i condicionant l’equilibri ecològic. És gairebé impossible la seva eliminació. La inclusió d’una determinada espècie dins del Catàleg estatal d’espècies exòtiques invasores o a la Llista de la Unió Europea implica una sèrie de limitacions, com la prohibició genèrica de la seva possessió, reproducció, transport, tràfic i comerç.