Dimarts, 16 d'agost de 2022 - Edició 1482
La República

Ucraïna presenta a Suïssa un pla de 720.000 MEUR per reconstruir el país després de la guerra

ACN Brussel·les – Ucraïna ha presentat aquesta setmana a Suïssa un pla de 750.000 milions de dòlars (gairebé 720.000 milions d’euros) per reconstruir el país després de la guerra. L’anunci […]

Agències 05/07/2022

ACN Brussel·les – Ucraïna ha presentat aquesta setmana a Suïssa un pla de 750.000 milions de dòlars (gairebé 720.000 milions d’euros) per reconstruir el país després de la guerra. L’anunci l’ha fet a través d’una videoconferència el president ucraïnès, Volodímir Zelenski, en una trobada celebrada a la ciutat de Lugano i que ha reunit diversos alts dirigents de la Unió Europea, el Regne Unit i altres organismes internacionals. Segons ha detallat el primer ministre d’Ucraïna, Denys Shmyhal, present a l’acte, la principal font de finançament d’aquest programa seran els actius confiscats a Rússia i als oligarques propers a Putin, un patrimoni valorat entre 300.000 i 500.000 milions de dòlars (288.000 i 480.000 milions d’euros), segons les estimacions de Kíiv.

El pla constarà de tres fases i tindrà com a objectiu reconstruir el país, així com posar les bases per a la Ucraïna del futur. Durant la primera fase es buscarà reconstruir infraestructures com canals d’aigua o ponts, elements que el govern considera “imprescindibles” per tenir cobertes les necessitats bàsiques de la ciutadania.

La segona fase es posaria en marxa un cop finalitzats els atacs i se centraria en la renovació d’escoles i hospitals i la construcció d’habitatges temporals, mentre que la tercera fa referència a la resta d’àmbits, com ara la indústria militar o la transició ecològica.

Durant la seva intervenció, Zelenski ha remarcat que la reconstrucció d’Ucraïna “no és un projecte local”, sinó “una tasca comuna de les democràcies del món”. “Restaurar Ucraïna vol dir restaurar els principis de la vida, l’espai i els valors que fan que els humans siguem humans”, ha afegit.

En aquest sentit, el vicepresident de la Comissió Europea, Valdis Dombrovskis, ha recordat que Brussel·les està disposada a canalitzar tots els fons disponibles a través del que han batejat com una “plataforma de reconstrucció”. Així, la reconstrucció d’Ucraïna no només dependria de confiscar actius a Rússia, sinó que també podria comptar amb el suport d’inversors, empreses i persones a títol privat.

Per altra banda, Dombrovskis ha destacat que la Unió Europea ja ha destinat 2.000 milions d’euros en suport militar a Ucraïna, té reservat un paquet d’ajudes de 9.000 milions d’euros –dels quals 1.000 MEUR es lliuraran abans d’aquest agost- i manté les negociacions obertes perquè Ucraïna passi a ser un estat membre de la UE, després que el passat mes de juny se li atorgués l’estatus de país candidat.