Dimecres, 29 de març de 2023 - Edició 1706
La República

UATAE denuncia que la bretxa de gènere entre els autònoms multiplica per vuit la dels assalariats

ACN Barcelona – La bretxa de gènere entre els autònoms multiplica per vuit la dels assalariats. Aquesta és la principal conclusió d’un estudi de la Unió d’Associacions de Treballadors Autònoms […]

Agències 08/03/2023

ACN Barcelona – La bretxa de gènere entre els autònoms multiplica per vuit la dels assalariats. Aquesta és la principal conclusió d’un estudi de la Unió d’Associacions de Treballadors Autònoms i Emprenedors (UATAE), que denuncia que mentre que entre els empleats la diferència és de 3,6 punts percentuals, en el cas dels treballadors per compte propi s’enfila fins a gairebé 30 punts. L’informe també detalla que a l’Estat les dones representen un de cada tres autònoms i assenyala que encara es troben amb “dificultats” a l’hora d’emprendre, com l’accés a finançament o la conciliació. Pel que fa a perfil d’autònoma, la UATAE indica que sovint es tracta de dones que recorren a l’autoocupació ho fan per “necessitat” després de quedar-se sense feina.

L’informe apunta que la presència de la dona entre els autònoms és pràcticament la mateixa ara que fa trenta anys. Així, mentre que a finals de 1989 les dones representaven el 31,5% del col·lectiu d’autònoms, enguany el percentatge ha augmentat en quatre punts, fins al 35,5%. En canvi, l’evolució de les dones en el conjunt de l’ocupació ha augmentat més: mentre que el 1989 eren el 31%, a finals del 2022 representaven el 46,4%, de manera que es fregava la paritat. És per aquest motiu que l’estudi sentencia que la “gran bretxa de gènere” en l’accés al treball es troba en l’accés al treball per compte propi.

El document també lamenta que les dades que proporciona l’Estat sobre els treballadors autònoms no es desagreguin per gèneres i demana incloure aquesta variable. “Si es poguessin diferenciar les xifres, tindríem una visió més ajustada de la problemàtica”, subratlla UATAE.