Dilluns, 20 de setembre de 2021 - Edició 1152
La República

Txema Salvans recorre amb la càmera el litoral mediterrani en l’exposició ‘Perfect Day’ de la Foto Colectania

ACN ACN Barcelona.-El fotògraf Txema Salvans (Barcelona, 1971) va recórrer amb la seva càmera la costa mediterrània des de Girona i fins a Algecires entre el 2005 i el 2020. […]

Avatar
Agències 13/09/2021

ACN ACN Barcelona.-El fotògraf Txema Salvans (Barcelona, 1971) va recórrer amb la seva càmera la costa mediterrània des de Girona i fins a Algecires entre el 2005 i el 2020. El resultat del treball s’exposaa la Fundació Foto Colectania des d’aquest dilluns i fins al 21 de novembre amb el títol ‘Perfect Day’. Des de la ironia, el fotògraf reflexiona sobre la tragèdia i la sobreexplotació del litoral. Segons ha explicat Salvans en la presentació d’aquest dilluns, l’objectiu és visibilitzar com l’ésser humà s’ha adaptat a una distòpia, a un paisatge “destruït pel ciment” i com les persones passen el temps d’oci en aquests paisatges. “La figura humana a les meves fotografies hi és sempre present perquè és el que els dona la dimensió tràgica”, ha explicat Salvans.

Centrat en la quotidianitat, el fotògraf -biòleg de professió- assegura que no vol renunciar a la càmera analògica, ja que explica que gràcies a les limitacions de l’analògic ell més “lliure” i ha continuat: “quan treballes en el digital les càmeres van canviant, les meves imatges tenen una mateixa estètica”.La mostra compta amb 49 fotografies de la costa mediterrània on no sol aparèixer el mar Mediterrani. “No mostrar el mar era necessari, ja que amplifica la sensació de desolació”, confirma l’autor. Salvans afirma que ‘Perfect Day’ aborda la resiliència de l’ésser humà, tant física com mental, malgrat “estar destruint el territori espanyol”. D’aquesta resiliència, és d’on, segons les paraules de l’autor naix “la tragèdia” dels éssers humans.Txema Salvan matisa que ell treballa de forma molt intuïtiva, que simplement viatja i treballa sobre el context que ja coneix: “el meu treball versa sobre un entorn que conec i sobre com passen el seu oci les persones i això diu molt sobre la cultura que tenim”. “A partir d’una qüestió molt concreta, tracte de donar-li complexitat per tal d’entendre com funciona la nostra espècie”, ha assegurat Salvans.Txema Salvans, des dels seus primers treballs, s’ha centrat en la quotidianitat i en els compartiments socials. A més dedica llargs períodes a les seves sèries que considera acabades i sempre han anat acompanyades per foto llibres publicats. L’autor fa dos dècades que desenvolupa la seva obra des d’un punt de vista documental i artístic però apropant-se a l’assaig fotogràfic. Tots els seus llibres sempre han anat acompanyats per foto llibres.