Diumenge, 26 de setembre de 2021 - Edició 1158
La República

Txema Salvans exposarà a Foto Colectania la sèrie sobre l’explotació humana del litoral Mediterrani

ACN Barcelona.-La Fundació Foto Colectania dedicarà al fotoperiodista Txema Salvans (Barcelona, 1971) la primera mostra de la propera temporada. El centre exhibirà les 49 fotografies del projecte de Salvans sobre […]

Avatar
Agències 27/07/2021

ACN Barcelona.-La Fundació Foto Colectania dedicarà al fotoperiodista Txema Salvans (Barcelona, 1971) la primera mostra de la propera temporada. El centre exhibirà les 49 fotografies del projecte de Salvans sobre l’explotació del litoral Mediterrani i que mostren la cara menys estereotipada i paradisíaca de la primera línia de costa, des Barcelona fins a Algecires. Construcció massificada, instal·lacions turístiques inversemblants, banyistes prenent el sol vora una central tèrmica, etc. Totes aquestes estampes van ser immortalitzades per Salvans entre el 2005 i el 2020, i publicades en el foto-llibre ‘Perfect Day’ (Mack, 2020). El mateix títol que ara dona nom a l’exposició que inaugurarà Foto Colectània el 15 de setembre.

Un dels trets més sorprenents de la sèrie és que el mar no apareix en cap fotografia. Aquesta va ser una decisió intencionada del fotògraf, que ha explicat que d’aquesta manera “amplificava la sensació d’estranyesa, desolació” i l’ajudava a parlar del Mediterrani com un exemple del que es denomina “la tragèdia dels bens comuns”. Un fenomen pel qual “diversos individus, motivats per un interès personal i actuant racionalment, acaben per destruir un recurs compartit limitat, o sigui el Mediterrani”, exposa el fotògraf.I és que ‘Perfect Day’ parla en el fons “de la resiliència, tant física com emocional de la nostra espècie. Una capacita de resistència en la que, paradoxalment, resideix la tragèdia del ser humà. Allà on altres espècies es rendeixen, nosaltres som capaços d’aguantar una mica més”.