Dilluns, 20 de març de 2023 - Edició 1698
La República

Tusquets denuncia que la Cambra de Comerç va violar “drets fonamentals” a les eleccions del 2019

ACN Barcelona – La defensa de l’empresari Carles Tusquets, candidat a les eleccions de la Cambra de Comerç que va guanyar Joan Canadell el 2019, ha denunciat violació de “drets […]

Agències 06/03/2023

ACN Barcelona – La defensa de l’empresari Carles Tusquets, candidat a les eleccions de la Cambra de Comerç que va guanyar Joan Canadell el 2019, ha denunciat violació de “drets fonamentals” en aquell procés. Segons ha explicat aquest dilluns en roda de premsa l’advocada Mercedes Cuyás, hi va haver vots electrònics que no es van comptabilitzar. “Totes les decisions que s’han pres a la Cambra en aquest període han de ser qüestionades”, ha avisat el financer. Després d’un llarg recorregut judicial, l’equip jurídic de Tusquets no descarta demanar indemnitzacions per “danys i perjudicis” per la no execució de les sentències conegudes fins avui. Tanmateix, l’empresari no ha confirmat si es presentarà o no als propers comicis, que se celebraran als mesos vinents.

“L’administració pública, la Cambra i la Generalitat, en la seva condició d’òrgan tutelar (…), han violat els drets fonamentals de totes aquelles persones que van anar a votar i a posteriori, quan es van tancar les eleccions, per un sistema d’auditoria absolutament criticable i inacceptable, aquests vots van ser trets de l’urna i es van posar sota sospita”, ha resumit l’advocada Cuyás.

Tal com ha relatat la jurista, un cop passats els comicis del 2019 -guanyats per una candidatura impulsada per l’Assemblea Nacional Catalana (ANC) encapçalada per l’actual diputat de Junts Joan Canadell- es van fer comprovacions “estrambòtiques” amb trucades telefòniques o correus. Tusquets, per la seva part, ha comparat aquesta manera de procedir amb un àrbitre de futbol que canviés les normes un cop acabat per partit “perquè guanyi un equip i no l’altre”.

“S’acosten unes noves eleccions, aquest any toquen unes noves eleccions a la Cambra. Personalment, tinc la confiança que l’actual departament d’Empresa i Treball, òrgan tutelar del procés, no cometrà els mateixos errors que va cometre l’anterior administració”, ha indicat. En aquest sentit, ha instat al Govern a tenir “la responsabilitat i la valentia” de millorar el procediment aplicat el 2019, el decret electoral del qual va ser anul·lat pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) al mes de juny.

<strong>Presentar-se de nou</strong>

Preguntat per si contempla tornar a presentar-se als comicis d’enguany, Tusquets s’ha limitat a dir que encara no ho sap. “El que vull veure és que les regles del joc estiguin clares, aleshores ja m’ho pensaré. En aquests moments estic a l’espera. Si torna a ser el sistema com l’anterior… pot tornar a passar el mateix”, ha lamentat abans de recordar que la seva no va ser una situació “agradable” amb anys de litigis i despeses judicials.

Pel que fa a les indemnitzacions que ha apuntat la defensa de Tusquets, l’advocada Cuyás ha apuntat que serien procedents en el cas que es confirmi que hi ha una “impossibilitat d’execució de sentència”. Aquest fet ha recordat, dona peu a uns “danys i perjudicis” que permetrien demanar indemnitzacions. “És una qüestió que s’ha d’anar persona per persona i cas per cas”, ha indicat després de recordar que entre els drets violats en el procés electoral n’hi ha de relacionats amb la igualtat i el dret a participació en assumptes públics.