Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024
Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024

Turquia aixeca el veto a Finlàndia i Suècia per entrar a l’OTAN

|

- Publicitat -

ACN Madrid – El president de Turquia, Recep Tayyip Erdogan, ha accedit aquest dimarts a la tarda a aixecar el veto que el país mantenia a l’adhesió de Finlàndia i Suècia a l’OTAN. Després d’un acord tripartit a Madrid la vigília de la cimera de l’OTAN, els dos països nòrdics tindrien via lliure per ingressar a l’aliança militar, atès que l’acceptació ha de ser unànime i només s’hi oposava el dirigent turc. El pacte entre Erdogan, la primera ministra de Suècia, Magdalena Andersson, i el president finlandès, Sauli Ninistö, s’ha aconseguit en una reunió de gairebé cinc hores al recinte d’IFEMA, que ha comptat amb la presència del secretari general de l’OTAN, Jens Stoltenberg.

S’espera que Finlàndia i Suècia rebin, un cop formalitzada l’adhesió, l’aixopluc de l’organització militar davant l’amenaça de Rússia. Tradicionalment neutres, van optar per demanar l’ingrés arran de la invasió russa d’Ucraïna al febrer.

Publicitat

“És un missatge clar a Putin que la porta de l’OTAN està oberta”, ha reivindicat Stoltenberg. L’acord tripartit “aplana el camí de Finlàndia i Suècia per unir-se a l’OTAN”, ha assegurat Stoltenberg en una roda de premsa posterior a la firma del memoràndum tripartit.

<strong>Concessions</strong>

Els dos països s’han compromès a examinar amb “rapidesa” l’extradició de kurds “sospitosos de terrorisme” i titllen el Partit dels Treballadors del Kurdistan (PKK) d’organització “terrorista proscrita”. Entre les exigències d’Ankara per aixecar el vet a l’entrada de Finlàndia i Suècia a l’OTAN hi havia l’extradició de 33 persones que considera terroristes per la seva suposada vinculació al PKK. Hèlsinki i Estocolm també han confirmat a Ankara que no tenen cap “embargament d’armes” contra el seu país, una altra de les preocupacions dels turcs.

“Confio que totes les parts compliran amb les seves promeses”, ha dit Stoltenberg, que celebra l’ampliació a l’est perquè “reforça” la presència de l’aliança atlàntica en una zona pròxima a Rússia.

<strong>Decisió “imminent”</strong>

En un comunicat, el president finlandès ha assenyalat que l’acord s’ha assolit abans que comenci la cimera de l’OTAN a Madrid, i que s’ha signat un “memoràndum trilateral” que confirma que Turquia donarà suport a les candidatures de Suècia i Finlàndia com a nous membres de l’organització a la trobada a la capital espanyola.

El president finlandès subratlla que les passes concretes per a l’ingrés seran acordades pels països aliats en els pròxims dos dies, però que la decisió “és ara imminent”. L’acord entre els tres països subratlla el “compromís” a estendre el seu ple suport contra les amenaces dels uns i els altres.

<strong>Procés d’adhesió</strong>

Segons Stoltenberg, els 30 caps d’estat i de govern que es reuneixen dimecres i dijous a Madrid convidaran formalment a Finlàndia i Suècia per entrar a l’OTAN en aquesta trobada. A partir d’aquí, començarà el procés de ratificació de l’adhesió als 30 estats membre. El secretari general de l’OTAN ha assegurat que hi ha una “forta voluntat” per aprovar definitivament l’entrada d’aquests dos països a l’aliança, però no ha marcat un termini concret. Mentre no se’ls hi aplica la clàusula de defensa mútua del Tractat de l’Atlàntic Nord, diversos estats membre s’han compromès a protegir-los en cas d’atac.

Ninistö i Andersson no participaran en la reunió de dimecres al matí dels líders de l’OTAN perquè aquests hauran de “firmar el protocol d’adhesió abans que siguin convidats formalment”, ha explicat Stoltenberg, sense aclarir si podrien participar en la sessió del dijous. Amb tot, està previst que assisteixin a la trobada del dimecres a la tarda entre l’OTAN i els seus socis.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Opinió