Dimecres, 28 de juliol de 2021 - Edició 1098
La República

Troben una homo sapiens de 14.000 anys d’antiguitat a la Cova Gran de Santa Linya, a la Noguera

ACN Les Avellanes i Santa Linya.-Investigadors del Centre d’Estudis del Patrimoni Arqueològic de la UAB han trobat a la Cova Gran de Santa Linya (Noguera) les restes d’una homo sapiens […]

Avatar
Agències 16/06/2021

ACN Les Avellanes i Santa Linya.-Investigadors del Centre d’Estudis del Patrimoni Arqueològic de la UAB han trobat a la Cova Gran de Santa Linya (Noguera) les restes d’una homo sapiens de 14.000 anys d’antiguitat. La troballa correspon al Paleolític Superior Final, un període en què les restes d’humans moderns són molt escasses a la península Ibèrica. “Coneixem més bé als neandertals que als humans moderns, perquè no hi ha jaciments a Catalunya”, ha explicat el responsable de la investigació a la Cova Gran, Rafael Mora. Són les primeres restes òssies humanes que s’hi han trobat des que es va descobrir la Cova Gran, ara fa 20 anys.

Saben que és una dona, a qui han batejat com a Linya, per la pelvis, de la qual s’ha recuperat la meitat. Caldrà l’altra meitat per fer una anàlisi forense i poder saber les seves condicions de vida, les causes de la mort i l’edat, tot i que apunten a una dona adulta jove.