Dissabte, 19 de juny de 2021 - Edició 1059
La República

Troben una edició il·legal amb una primera versió de l’obra ‘El castigo sin venganza” de Lope de Vega

ACN Cerdanyola del Vallès.-Investigadors de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i de les universitats de Valladolid i Salamanca han localitzat a la Biblioteca Nacional d’Espanya un exemplar únic al […]

Avatar
Agències 01/02/2021

ACN Cerdanyola del Vallès.-Investigadors de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i de les universitats de Valladolid i Salamanca han localitzat a la Biblioteca Nacional d’Espanya un exemplar únic al món de l’obra teatral de Lope de Vega ‘El castigo sin venganza’. Es tracta d’una edició il·legal i sense dades d’impremta amb una primera versió del final que l’autor va descartar del treball que va compondre al 1631. Els investigadors detallen que es pot tractar de la primera edició de la tragèdia, en una edició individual i desconeguda fins ara. La versió trobada ara podria ser la primera impressió de l’obra de Lope, al marge del manuscrit autògraf que es conserva a la Biblioteca Pública de Boston (Massachusetts, Estats Units).

El nou document conté les correccions i reescriptures directes de l’autor, i el van localitzar els professors Germán Vega, Ramón Valdés i Alejandro García Reidy per casualitat. En realitat estaven buscant un altre, que estava a Berlín abans de la Segona Guerra Mundial i que encara no han trobat. Concretament, estava ubicat en un important fons d’obres individuals teatrals. L’edició que ha de dur a terme el grup de recerca PROLOPE, que edita el teatre complet de Lope, i que realitzaran Alejandro García Reidy i Ramón Valdés, va desencadenar la cerca, i la troballa la van facilitar, al seu torn, els estudis previs en els anys 90 de Germán Vega, màxim coneixedor des de llavors d’aquest ric fons de comèdies.