Dijous, 17 de juny de 2021 - Edició 1057
La República

Tricicle, Nus Cooperativa i el SAT! Teatre rebran els guardons honorífics dels XXIII Premis de la Crítica

ACN Barcelona.-Tricicle, Nus Cooperativa i el SAT! Teatre rebran els guardons honorífics dels XXIII Premis de la Crítica i el Teatre Lliure recollirà un premi especial a la Programació a […]

Avatar
Agències 26/04/2021

ACN Barcelona.-Tricicle, Nus Cooperativa i el SAT! Teatre rebran els guardons honorífics dels XXIII Premis de la Crítica i el Teatre Lliure recollirà un premi especial a la Programació a Distància per la ràpida reacció davant del tancament de sales. Enguany, el premi a la Sala serà un homenatge a totes les sales de Catalunya per continuar la seva activitat malgrat la pandèmia. Els organitzadors dels premis Recomana també han anunciat que s’ha canviat la data de la gala i que finalment se celebrarà el dilluns 10 de maig a La Villarroel. Aquest any, l’actuació musical anirà a càrrec de Joan Vázquez, guanyador de l’edició anterior en la categoria Actor de musical per ‘Ocaña, reina de las Ramblas’.

El guardó honorífic Gonzalo Pérez de Olaguer d’aquesta edició serà per a la companyia de teatre gestual Tricicle, fundada el 1979 per Joan Gràcia, Carles Sans i Paco Mir. Es reconeix així la seva trajectòria de més de quaranta anys.El Premi Maria José Ragué, dedicat a contribucions feministes des de les arts escèniques, recaurà en aquesta segona edició en el col·lectiu Nus Cooperativa, el nucli del qual està format des del 2017 per Rocío Manzano, Magalí Permanyer i Eli Rius. L’entitat desenvolupa accions i processos transformadors amb perspectiva feminista i comunitària, des de la creativitat i la cura. Tot i estar especialitzades en el teatre social, també ofereixen accions formatives, facilitacions i assessoraments en l’àmbit de l’economia social i solidària. El reconeixement anirà acompanyat d’un documental que continuarà la col·lecció Maria José Ragué, iniciada el 2020 amb la peça al voltant de l’Associació de creadores Projecte Vaca.Aquest any, el premi a la Sala serà un homenatge a totes les sales de Catalunya per reconèixer el valor i la força de continuar en actiu en un any tan complicat. El jurat de dansa atorgarà una Menció Especial al SAT! Teatre per la seva aposta permanent per la dansa i perseverança en el sector. Durant la gala també es farà un breu homenatge a Montse Otzet, crítica de dansa des del 1989 i membre de Recomana des dels seus inicis, que va morir el novembre passat.Premi Especial a la Programació a DistànciaAixí mateix, s’ha volgut reconèixer l’excepcionalitat i destacar l’esforç per adaptar-se a la prohibició de la trobada física que posava en qüestió certs fonaments del teatre i situava en una posició encara més delicada al sector. Per tot això, s’ha decidit entregar un Premi Especial a la Programació a Distància que condecora les iniciatives sorgides arran de la pandèmia, destacant especialment les generades pel Teatre Lliure i la seva ràpida resposta davant del tancament de les sales el març de 2020. Es reconeix així la capacitat de reacció de l’entitat, que va oferir continguts especialment creats per al medi digital, tals com el Teatre Radiofònic o el cicle Clàssics per a criatures, només dos mesos després de l’inici de l’estat d’alarma. També es condecora el naixement de la convocatòria dels Ajuts Extraordinaris Carlota Soldevila a la creació.De cara a futures edicions dels premis, el jurat valorarà la continuïtat o no d’aquesta categoria en funció de com es desenvolupi aquest tipus de programació digital com a oferta consolidada dels teatres.