Edició 2093

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 18 de abril del 2024
Edició 2093

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 18 de abril del 2024

Tres exposicions i un cicle de conferències commemoraran el centenari del vincle de la Societat de Nacions amb Catalunya

|

- Publicitat -

ACN Barcelona – El Govern commemorarà el centenari del vincle de la Societat de Nacions amb Catalunya amb tres exposicions, un cicle de conferències i un documental. Així ho ha anunciat aquest dimecres el comissari de la commemoració, Manuel Manonelles, qui ha detallat que tot plegat pretén recordar la Conferència Internacional de Comunicacions i Trànsit que es va celebrar a Barcelona el 1921 i que va ser la primera trobada intergovernamental que va organitzar la Societat de Nacions. Aquest mateix dimecres ja s’ha inaugurat la primera de les tres exposicions, ‘La Biblioteca de Catalunya i la Societat de Nacions’, que es pot visitar a la Biblioteca de Catalunya fins al 23 de febrer.

Una mostra a l’Espai Honorat de la Plaça Sant Jaume, un cicle de conferències a l’Ateneu Barcelonès i una exposició dedicada a Josep Puig i Cadafalch a l’Arxiu Nacional de Catalunya completen les activitats organitzades a nivell institucional en el marc del centenari. Paral·lelament, també es rodarà un documental sobre la Conferència de la Societat de Nacions a Barcelona.

Publicitat

El cicle ‘Catalunya i la Societat de Nacions’ està impulsat pel Departament d’Acció Exterior i Govern Obert i el Departament de la Presidència de la Generalitat.

<strong>’La Biblioteca de Catalunya i la Societat de Nacions'</strong>

El tret de sortida de la commemoració s’ha donat aquest dimecres amb la inauguració de l’exposició ‘La Biblioteca de Catalunya i la Societat de Nacions’, ubicada a l’Espai Zero de la Biblioteca de Catalunya. La mostra inclou diverses publicacions del Fons de la Societat de Nacions, que està custodiat per la mateixa biblioteca.

Manonelles ha explicat que arran de la celebració a Barcelona de la Conferència Internacional de Comunicacions i Trànsit va provocar que la Biblioteca de Catalunya fos la dipositària de les publicacions de la Societat de Nacions, entitat precursora de l’ONU. El comissari ha destacat “l’alt valor acadèmic” dels documents que inclou la mostra.

<strong>’La Societat de Nacions a Barcelona'</strong>

La  segona exposició en el marc del cicle serà ‘La Societat de Nacions a Barcelona’, que s’ubicarà a l’Espai Sant Honorat de la Plaça Sant Jaume de Barcelona a partir del 14 de febrer i fins al 14 d’abril. En aquest cas la mostra aprofundirà en la conferència del 1921, el seu context històric i la seva projecció de futur. “Hi ha certs paral·lelismes interessants amb l’actualitat”, ha valorat Manonelles. S’hi inclouran materials i fotografies històriques i diversos elements de caràcter audiovisual.

El comissari ha assegurat que la mostra es farà de manera “didàctica” per tal d'”acostar” a la ciutadania què va significar la Conferència Internacional de Comunicacions i Trànsit. “És una conferència que ha estat bastant oblidada per la nostra historiografia”, ha apuntat Manonelles.

<strong>Exposició sobre Puig i Cadafalch</strong>

A partir del setembre l’Arxiu Nacional de Catalunya, ubicat a Sant Cugat del Vallès, acollirà la darrera exposició del cicle, ‘Josep Puig i Cadafalch: els orígens d’una diplomàcia de la Catalunya autonòmica’. La mostra presentarà el “desenvolupament d’una estratègia política” d’acció exterior per part del segon president de la Mancomunitat de Catalunya, Josep Puig i Cadafalch, qui va cedir el Palau de la Generalitat per acollir la Conferència Internacional de Comunicacions i Trànsit.

“Fa cent anys la Mancomunitat ja feia acció exterior. Ho fèiem fa un segle i ho continuarem fent”, ha dit la consellera d’Acció Exterior, Victòria Alsina. La consellera ha destacat que la conferència de 1921 “va posar en relleu la Barcelona cosmopolita dels anys 20”. “És un exemple molt concret i molt important de la vocació catalana d’europeisme, internacionalisme i multilateralisme”, ha subratllat Alsina.

L’exposició també reflexionarà sobre diversos personatges històrics, entre ells el periodista Eugeni Xammar, el jurista Francesc Maspons o ‘historiador i polític Josep Maria Batista i Roca, entre altres.

<strong>Cicle de conferències a l’Ateneu Barcelonès i documental</strong>

A banda de les exposicions, entre el març i l’abril l’Ateneu Barcelonès farà una sèrie de conferències que “reflexionaran” sobre la relació entre Catalunya i la Societat de Nacions.

A més, en el marc del cicle també es rodarà un documental que aprofundirà en la importància de la Conferència de Barcelona i dels tractats que en van sorgir, coneguts com les ‘Convencions de Barcelona’. El muntatge es presentarà “en els pròxims mesos” i tindrà diverses localitzacions, entre elles Barcelona i Ginebra.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Opinió