Dilluns, 21 de juny de 2021 - Edició 1061
La República

Tremosa vol incentivar projectes “transversals” a les universitats per optar a part dels 140.000 MEUR del fons covid

ACN Barcelona.-El conseller d’Empresa i Coneixement en funcions, Ramon Tremosa, ha defensat “canalitzar, incentivar i motivar projectes transversals” a Catalunya perquè puguin optar a part dels 140.000 MEUR dels fons […]

Avatar
Agències 02/11/2020

ACN Barcelona.-El conseller d’Empresa i Coneixement en funcions, Ramon Tremosa, ha defensat “canalitzar, incentivar i motivar projectes transversals” a Catalunya perquè puguin optar a part dels 140.000 MEUR dels fons europeus per fer front a la crisi del coronavirus. Així ho ha apuntat en la reunió amb els presidents dels consells socials de les universitats públiques catalanes que buscava analitzar el paper del sistema universitari català en el pla de recuperació del país. Segons Tremosa, “és necessari que les universitats participin en projectes tractors de país que permetin tenir unes línies de reconstrucció efectives per a Catalunya”. El conseller ha apuntat que en la recuperació econòmica la captació de fons europeus serà “molt rellevant”.

En relació als fons, Tremosa ha recordat que el Govern no té “el paper de codirecció dels fons que li correspondria” però ha avançat que pretén encoratjar els projectes per optar als recursos. Segons ha explicat, la Comissió Europea prioritzarà els projectes d’inversió que siguin transversals i en els que hi participin diferents agents econòmics i socials -com apunta que podrien ser universitats i empreses- i amb viabilitat a llarg termini.A la reunió, Tremosa també s’ha referit a l’aportació inicial de 20 MEUR al sistema universitari per fer front a les despeses extraordinàries derivades de la covid-19, així com al compromís de 51,1 MEUR per finançar els projectes de recerca que havien d’anar a càrrec dels fons Feder. A més llarg termini, Tremosa ha subratllat la necessitat de recuperar el pes de la despesa universitària als pressupostos, així com d’incrementar aquest pes respecte al PIB tal i com preveu el Pacte Nacional per a la Societat del Coneixement.El conseller també s’ha compromès a estudiar la millora del model universitari i el millor encaix del Consell Social en la governança de la universitat. Aquesta trobada específica de Tremosa amb els presidents dels consells socials de les universitats públiques catalanes s’emmarca dins l’estratègia del Govern per “maximitzar l’atracció” dels fons covid i “la necessitat de sumar totes les sinergies possibles”.