Dimarts, 26 de gener de 2021 - Edició 914
La República

Tremosa respon a Colau que no consta que l’Ajuntament hagi informat de talls de subministrament

ACN Barcelona.-El conseller d’Empresa i Coneixement, Ramon Tremosa, ha respost a la carta de l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, on reclamava que el Govern garantís el subministrament d’electricitat a la […]

Avatar
Agències 14/01/2021

ACN Barcelona.-El conseller d’Empresa i Coneixement, Ramon Tremosa, ha respost a la carta de l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, on reclamava que el Govern garantís el subministrament d’electricitat a la ciutat i posi fi als talls que s’han produït en barris com el Raval o Torre Baró, tot recordant que el pes de la Generalitat en la xarxa de distribució “s’ha anat rebaixant” per culpa de “les successives modificacions normatives del sector elèctric aprovades pel govern espanyol”. Segons Tremosa, el seu Departament no ha rebut “cap documentació posant de manifest la relació d’incidències” per part del consistori abans que la batlle publiqués la carta. Alhora, afegeix que “tampoc s’ha percebut un increment de queixes per part de la ciutadania”.

L’alcaldessa de Barcelona va enviar aquest dimarts una carta a Endesa, al Govern i a l’Estat urgint una resposta als talls de subministraments que afecten alguns barris barcelonins i municipis metropolitans. “Et demano que la Generalitat exerceixi les seves competències i intercedeixi davant la companyia Endesa i, alhora, coordini les accions a desenvolupar amb els municipis que estem afectats”, va reclamar Colau al conseller d’Empresa en la missiva. Fonts del Departament d’Empresa assenyalen que en cap moment hi va haver contactes a nivell tècnic entre les dues administracions per abordar la problemàtica i que la primera informació que van rebre va ser la carta pública de l’alcaldessa, que veuen com un moviment “polític”. A la resposta publicada aquest dijous, el titular d’Empresa comparteix la preocupació que expressa l’alcaldessa de Barcelona i assegura que “és indispensable disposar d’aquesta informació concreta i contrastable, per a poder prendre les mesures oportunes, si escau, contra l’empresa”. Tremosa també recorda que des de l’any 2007, a conseqüència de l’apagada generada per l’incendi de la subestació de Maragall “s’ha fet un enorme esforç tant per forçar la transformació de la xarxa elèctrica de la ciutat de Barcelona i de l’àrea metropolitana, amb l’objectiu de dotar-la de major solidesa i capacitat de reacció davant de possibles incidències”, així com, dotar al Govern d’instruments adequats per a inspeccionar i supervisar la xarxa. Tot i això, lamenta que les modificacions que ha impulsat l’executiu espanyol hagin reduït el pes de la Generalitat, fins i tot eliminant el caràcter vinculant de l’informe de valoració de les inversions proposades per les empreses distribuïdores a l’Estat. En aquest sentit, afegeix que el Govern “fa molts anys que reclama les competències en matèria de règim financer del sistema elèctric, les quals permetrien decidir sobre les inversions que les empreses distribuïdores estarien disposades a fer”. Segons el conseller, “disposant de competències plenes es podria atendre de manera integral les diferents problemàtiques vinculades al subministrament elèctric”.

Relacionats