Dimecres, 4 d'agost de 2021 - Edició 1105
La República

Treballadors, jutges i fiscals tornen a denunciar temperatures extremes a l’interior dels jutjats de Gavà i Sabadell

ACN Sabadell.-El sindicat CCOO i les associacions de jutges i fiscals CSIF i STAJ han denunciat “l’extrema situació” en què es troben els magistrats i lletrats que treballen als jutjats […]

Avatar
Agències 03/07/2020

ACN Sabadell.-El sindicat CCOO i les associacions de jutges i fiscals CSIF i STAJ han denunciat “l’extrema situació” en què es troben els magistrats i lletrats que treballen als jutjats de Sabadell i Gavà. Asseguren que en els darrers dies s’han arribat a superar els 33 graus de temperatura provocant episodis “d’estrès tèrmic” entre els professionals i els usuaris. L’edifici de Sabadell està pendent d’una reforma del sistema de climatització que s’ha endarrerit a causa de la covid-19. A Gavà, una avaria ha tornat a malmetre la refrigeració. Dijous la jutgessa degana d’aquest municipi va suspendre les vistes i els judicis i va dispensar els magistrats de les seves obligacions. Segons el TSJC, a Sabadell, també s’ha hagut d’aturar part de l’activitat.

Els sindicats lamenten que un any més les dependències judicials de Gavà i Sabadell, estiguin suportant elevades temperatures en alguns dels seus espais. Asseguren que s’estan superant els 27 graus que marca la Llei de Prevenció de Riscos Laborals i que en alguns moments s’han assolit els 33 graus. “Aquesta situació es repeteix cada estiu i provoca episodis d’estrès tèrmic entre els professionals i els usuaris”, indiquen. En aquesta línia consideren que “és insostenible” per a la salut laboral dels treballadors i remarquen que el sistema de refrigeració és deficient en diversos edificis judicials d’arreu de Catalunya. “Posem de manifest la precarietat en què moltes vegades es treballa dins de l’Administració de Justícia”, remarquen.L’edifici de Sabadell està pendent d’una reforma del sistema de climatització que no acaba d’arribar. Els treballs haurien d’haver començat aquest estiu per finalitzar la primavera de 2022, però segons fonts del departament Justícia, s’han endarrerit a causa de la covid-19. “L’adjudicació de les obres va anar més tard i es va fer el 22 de juny”, detallen. La previsió és que comencin en breu, però en qualsevol cas el problema no estarà resolt a curt termini. Aquest projecte disposa d’un finançament de 3,3 MEUR.Per la seva banda, la jutgessa degana de Gavà recorda que la seu dels jutjats, així com el Registre Civil, el jutjat de guàrdia i del deganat té el sistema de climatització danyat des del maig del 2019. Alerta que recentment ha tornat a fallar perquè “no s’han fet les reparacions necessàries per garantir el seu correcte funcionament”. El 12 de juny, afegeix, l’administració va informar que la reparació s’havia de fer en pocs dies, però encara no s’ha dut a terme.Per tot plegat, dijous va decidir suspendre vistes i judicis dels jutjats mixtes 1 a 6, així com dispensar els seus magistrats de les obligacions judicials. Dijous, una tècnica de riscos laborals va constatar que en totes les instal·lacions se superava la temperatura que estableix la normativa vigent.