Dilluns, 3 d'octubre de 2022 - Edició 1530
La República

Treballadors del CAP Raval Nord i veïns demanen a Colau que porti a votació el conveni del Macba i la Misericòrdia

ACN Barcelona.-Treballadors del CAP Raval Nord i la plataforma de veïns de la zona han reiterat aquest dijous la seva aposta per fer el nou edifici a l’antiga capella de […]

Agències 02/05/2019

ACN Barcelona.-Treballadors del CAP Raval Nord i la plataforma de veïns de la zona han reiterat aquest dijous la seva aposta per fer el nou edifici a l’antiga capella de la Misericòrdia, i rebutgen la proposta del CatSalut de fer-lo a l’espai anomenat ‘el cub’, a tocar del Macba i la plaça Joan Corominas. La proposta de Salut resta espai verd en un barri molt dens, i això també perjudica els veïns i la seva salut. Per això, reiteren que la millor solució segueix sent la Misericòrdia, que es mantingui ‘el cub’ com a espai verd i que el Macba s’ampliï a l’aparcament subterrani de la plaça dels Àngels en comptes de a la capella. Per això, han demanat a l’equip de govern de l’Ajuntament que en el plenari d’aquest divendres mantingui en l’ordre del dia la votació de la rescissió del conveni de cessió de la Misericòrdia al Macba, per tal que els grups municipals es mullin.

En una roda de premsa a la mateixa capella, ocupada des de fa dos mesos i que ho podria seguir estant durant més temps, veïns i treballadors han reiterat alguns dels arguments ja coneguts, però hi ha afegit qüestions urbanístiques, ja que el nou edifici a ‘el cub’ podria incomplir el pla de la zona, així com els plans de salut comunitària de la Generalitat.Segons Núria Villanueva, infermera directiva del CAP, la pèrdua d’espai verd en un barri com el Raval va en contra dels plans de salut comunitària de la pròpia Generalitat. Antonia Raya, també infermera del CAP, és urgent el nou equipament, i això només es pot garantir amb la construcció a la Misericòrdia. A més, recorda que el conveni de cessió de la capella al Macba està caducat des d’octubre passat i el conveni també inclou una clàusula que preveu cedir l’espai al barri si és per una necessitat urgent, com seria el nou CAP.Ana Menéndez, presidenta de la FAVB, diu que el nou edifici a ‘el cub’ incompliria la normativa urbanística de la zona, que preveu prioritzar la rehabilitació sobre les construccions noves, l’esponjament en comptes de la massificació i el respecte a l’alçada dels edificis propers. Això provocaria, segurament, recursos judicials dels veïns del carrer Joaquim Costa més directament afectats pel nou edifici.Iñaki Garcia, portaveu de la plataforma pel CAP del Raval Nord a la Misericòrdia, ha recordat que el CatSalut també veu bé la ubicació a l’antiga capella, tot i que prefereix ‘el cub’ perquè tindria més metres quadrats i seria més barat. Igualment, ha recordat que la ubicació al ‘cub’ requeriria un conveni signat amb la Diputació, que actualment només ha mostrat la seva predisposició a canvi d’aconseguir el solar on hi ha l’actual CAP.A més, ha explicat que els treballadors del Macba veurien bé l’ampliació del museu a l’aparcament subterrani, i que la direcció no s’ha pronunciat públicament. En aquest sentit, també ha criticat que si ‘el cub’ és vàlid pel CAP, també ho hauria de ser per una possible ampliació del museu. Per això, considera discriminatori donar preponderància al museu per sobre de les necessitats dels veïns. “Es vol blindar el Macba, però no sabem el seu projecte, ni el pressupost ni el calendari”, ha lamentat.Incidint en això, creu que l’equip de govern de l’alcaldessa Ada Colau no hauria de retirar de l’ordre del dia la votació de la rescissió del conveni amb el Macba, i així tots els grups municipals s’haurien de posicionar. Si el ple no rescindeix el conveni, ha advertit que mantindran l’ocupació de la Misericòrdia i hi haurà protestes veïnals, cosa que eixamplaria, segons ell, la “trinxera històrica” entre el barri i el museu. “Si no hi ha acord, la relació serà fatal”, ha advertit.Els veïns i diverses plataformes han convocat per aquest dijous a la tarda una manifestació pel barri i aquest divendres seran presents al ple, últim del mandat.