Dissabte, 25 de març de 2023 - Edició 1703
La República

Treballadors de les residències Balàfia 1 i 2 de Lleida es concentren per reclamar millors condicions laborals i salaris

ACN Lleida – Mig centenar de persones s’han concentrat aquest dilluns davant la residència Balàfia 1 de Lleida per reclamar millores laborals i salarials dels treballadors. El Comitè d’Empresa d’aquesta […]

Agències 13/02/2023

ACN Lleida – Mig centenar de persones s’han concentrat aquest dilluns davant la residència Balàfia 1 de Lleida per reclamar millores laborals i salarials dels treballadors. El Comitè d’Empresa d’aquesta residència i de Balàfia 2 denuncia que l’empresa que gestiona el funcionament de les residències, Gestió de Serveis Sanitaris (GSS), “ignora” les seves reivindicacions des de fa anys i que els tracta com a treballadors “de segona”. El principal problema, diuen, és que els professionals que treballen en residències es regeixen per dos convenis i que es dona el cas que persones que treballen “colze a colze” fent la mateixa feina tenen condicions diferents. Representants sindicals no descarten interposar un conflicte col·lectiu si no s’arriba a cap acord.

Les treballadores han estat acompanyades a la concentració per responsables sindicals, com Bea Bonilla, secretària general de la UGT-Serveis Públics de les Terres de Lleida. Des del passat mes de desembre, l’empresa té sobre la taula una proposta del comitè per millorar les condicions laborals i salarials de les plantilles, tot i que no han rebut encara cap resposta al respecte. Bonilla ha explicat que reclamen un augment d’un 4% dels salaris i una reducció de la jornada actual de 1.792 hores. “Esperàvem que després de Nadal ens diguessin alguna cosa però hi ha hagut “silenci absolut” per part d’GSS, lamenta.

 

Helena Motos, responsable de Sanitat de CCOO Lleida, alerta que les condicions laborals fan que hi ha molta rotació de plantilla i que això perjudica treballadors, que han d’ensenyar les persones noves, i residents, que perden el seu referent. A més, afegeix, hi ha treballadors que fan la mateixa feina i que tenen condicions diferents segons el conveni pel qual estiguin regits.

 

El problema radica en les diferències salarials i socials que existeixen entre els professionals que treballen a les residències, ja que en aquests centres conflueixen aplicacions de dos convenis diferents: Per una part el conveni Siscat, que és el que correspon a l’Hospital Santa Maria i altres hospitals concertats de  Catalunya; i per altra part, el conveni Gercat, que és el que s’aplica a les residències que concerten més d’un 60% de les seves places amb la Generalitat de Catalunya. Dos convenis molt diferents que fa que hi hagi treballadores i treballadors “de primera i de segona categoria” en un mateix centre de treball, denuncien.

 

Marina Alecsandroiui, infermera i presidenta del Comitè d’Empresa de les residències Balàfia 1 i 2 de Lleida, denuncia per exemple les ràtios. “En una planta de 32 usuaris, al torn de nit només hi ha una gerocultora. No hi ha celador ni res, per tant les ràtios deixen molt que desitjar”, diu.

 

Entre les dues residències hi ha uns 130 treballadors –inclosos els tècnics- que han d’atendre 154 usuaris més 60 del centre de dia. Motos també comenta que el 70% dels usuaris són grans dependents i que la majoria de les professionals que treballen a les residències són dones i són treballadores “pobres” perquè la majoria no arriben a cobrar ni 1.000 euros. “La pandèmia ha demostrat que han estat fent una feina molt difícil i important i cal posar-la en valor”, recorda.