Dimarts, 15 de juny de 2021 - Edició 1055
La República

Treball entoma amb “moderat optimisme” el descens de l’atur a l’abril i confia que la tendència a la baixa continuï

ACN Barcelona.-El Departament de Treball ha entomat el descens consecutiu de l’atur durant dos mesos amb “moderat optimisme” i confia que la tendència a la baixa confirmada a l’abril continuï […]

Avatar
Agències 05/05/2021

ACN Barcelona.-El Departament de Treball ha entomat el descens consecutiu de l’atur durant dos mesos amb “moderat optimisme” i confia que la tendència a la baixa confirmada a l’abril continuï en el futur. El director general de Relacions Laborals, Treball Autònom, Seguretat i Salut Laboral, Enric Vinaixa, ha celebrat en una roda de premsa aquest dimecres que l’atur registrat baixi del mig milió d’aturats per primer cop des del desembre del 2020 i que es trenqui la ratxa de 13 mesos de destrucció d’ocupació. Amb tot, ha advertit que l’atur de llarga durada s’està cronificant en joves i majors de 45 anys. D’altra banda, durant aquest mes el Departament ha constatat “un cert traspàs” dels afectats per ERTO als ERO que Vinaixa qualifica de “no significatiu”.

El mes d’abril, que tradicionalment és bo per l’ocupació, s’ha saldat amb 497.185 aturats, 8.715 menys que al març, per l’efecte de la Setmana Santa, el relaxament de les restriccions i l’avenç en la campanya de vacunació. També ha augmentat l’afiliació i Catalunya ha tancat el quart mes de l’any amb 21.928 treballadors més que el mes anterior, cosa que deixa l’ocupació total en valors del març del 2020.La situació “ha millorat substancialment” amb relació a l’abril del 2020, quan es va registrar un augment de 86.000 desocupats en un mes, ha recordat Vinaixa. Malgrat això, les dades encara mostren que les llistes dels serveis d’ocupació compten amb 29.375 registrats més que fa un any. En canvi, en la comparativa interanual sí que han pujat les afiliacions, amb 88.118 llocs de treball més. El Departament està especialment preocupat per l’atur de llargada durada, que està afectant el 60,1% dels desocupats (298.870 persones). Tot i detectar un comportament positiu en l’atur juvenil durant l’abril, amb una reducció del 3,2% intermensual, Vinaixa ha assenyalat que aquest col·lectiu i els majors de 45 anys estan patint una situació de “cronificació important”. Així doncs, el 60% dels joves fa més de sis mesos a l’atur, el 30% dels quals busca feina des de fa més d’un any. La situació és encara pitjor en els majors de 45 anys, el 68% dels quals porten més de 12 mesos apuntats a les llistes del servei d’ocupació.En un mes s’han reduït en 21.000 les persones afectades per un Expedient Temporal de Regulació d’Ocupació (ERTO), deixant el total en 136.559 inclosos a finals d’abril. En aquest punt, el director general ha admès que s’ha detectat un “traspàs” dels afectats per un expedient temporal a un de definitiu però ha remarcat que no es tracta d’un nombre “significatiu”. Segons Vinaixa, les empreses estan a l’espera que es concreti la pròrroga dels ERTO que s’ha de començar a negociar aquest dijous entre el govern espanyol i els agents socials per prendre decisions. En aquest sentit, ha demanat que els expedients temporals es prorroguin en línies generals com estan plantejats i sense caure en una “normativa disruptiva”.D’altra banda, Treball ha constatat que encara no ha rebut la informació del Servei Públic d’Ocupació Estatal (SEPE) per pagar l’ajut a 22.000 treballadors en ERTO. El Departament va puntualitzar que el pagament es farà en 24 hores un cop es tingui accés a les dades necessàries per fer la transferència.