Dilluns, 20 de setembre de 2021 - Edició 1152
La República

Treball diu que l’ingrés mínim vital pot ser una “presó burocràtica” si no s’adapta a l’ecosistema d’ajudes a Catalunya

ACN Barcelona.-El Departament de Treball de la Generalitat ha alertat aquest dilluns d’una sèrie de qüestions no resoltes entre l’ingrés mínim vital estat (IMV) i la renda garantida de ciutadania […]

Avatar
Agències 13/07/2020

ACN Barcelona.-El Departament de Treball de la Generalitat ha alertat aquest dilluns d’una sèrie de qüestions no resoltes entre l’ingrés mínim vital estat (IMV) i la renda garantida de ciutadania de Catalunya (RGC) i ha avisat que la falta de cooperació entre les dues administracions pot arribar a produir “un col·lapse del sistema de serveis socials”. En una roda de premsa celebrada aquest dilluns, el secretari general de Treball, Josep Ginesta, ha reconegut que l’aplicació de l’ingrés mínim vital pot arribar a convertir-se en una “presó burocràtica” si no s’acomoda a l’ecosistema d’ajudes que hi ha actualment a Catalunya. Per Ginesta, l’escenari actual és “inexplicable” i fa una crida al govern espanyol per evitar “situacions paradoxals”.

Tot i que la Generalitat va demanar que la renda garantida de ciutadania pogués complementar l’ingrés mínim vital, el departament de Treball lamenta la falta d’un conveni entre administracions perquè això es produeixi. Segons Ginesta, aquesta falta d’entesa genera situacions “incomprensibles” que es podrien resoldre “fàcilment”. Durant la roda de premsa, Ginesta ho ha explicat amb el següent exemple: “posem el cas d’una persona que demana l’ingrés mínim vital i alhora és beneficiària de la renda garantida; l’Estat li reconeix l’ingrés mínim vital, però això obliga la Generalitat a reclamar a aquesta persona els ingressos addicionals que ha obtingut a través de la renda garantida”.Ginesta diu situacions com aquestes són “incomprensibles al segle XXI” i recorda que sindicats, patronals, la taula del tercer sector i diferents agrupacions de municipis també han demanat una major cooperació per part del govern espanyol per acomodar totes les ajudes disponibles. En relació amb aquesta qüestió, Ginesta ha assegurat que la Generalitat es comprometrà a “evitar el màxim d’inconvenients possibles”. “Seria incomprensible que haguéssim d’embargar ingressos si abans no hem arribat a un acord”, ha dit.Per altra banda, el secretari general de Treball ha lamentat les dificultats que suposa demanar l’ingrés mínim vital. Ginesta ha recordat que els beneficiaris han de passar per tres finestres i ha comentat que “no pot ser l’administració qui posi problemes”. En aquest sentit, ha proposat la creació d’una finestreta única per agilitzar els tràmits burocràtics, evitant que s’hagi de passar per la finestreta de la RGC, la de l’IMV i la de demandant d’ocupació. “L’últim que podem fer és generar inconvenients a les persones que han de ser beneficiàries, que són col·lectius vulnerables i que tenen dificultats a l’hora de realitzar certs tràmits”, ha afegit Ginesta.Vora 1.500 famílies ja reben les dues ajudesSegons les últimes dades facilitades aquest dilluns per la Generalitat de Catalunya, ja hi ha vora 6.000 unitats familiars al territori a les quals se’ls ha reconegut l’ingrés mínim vital. D’aquestes, unes 1.500 ja són beneficiàries de la renda mínima garantida. En aquest cas, tal com ha especificat Ginesta, els ingressos que reben aquestes famílies són exactament els mateixos que abans –l’única diferència és que ara una part l’aporta l’Estat i una altra la Generalitat-.