Diumenge, 26 de setembre de 2021 - Edició 1158
La República

Treball considera que el mercat laboral s’estabilitza i es mostra “moderadament optimista” de cara a Nadal

ACN Barcelona.-El Departament de Treball considera que el mercat laboral català s’estabilitza i es mostra “moderadament optimista” de cara a l’arribada de la campanya de Nadal. Així ho ha afirmat […]

Avatar
Agències 02/12/2020

ACN Barcelona.-El Departament de Treball considera que el mercat laboral català s’estabilitza i es mostra “moderadament optimista” de cara a l’arribada de la campanya de Nadal. Així ho ha afirmat el director general de Relacions Laborals, Enric Vinaixa, en la seva primera roda de premsa de valoració de les dades de l’atur, després de la destitució de Josep Ginesta. Vinaixa ha dit que entoma amb “molta cautela” el repunt de més de 3.300 afiliats i l’increment moderat del 0,4% de l’atur durant el mes de novembre. En total, la conselleria calcula que encara hi ha més de 265.900 treballadors afectats per la crisi sanitària, sumant els més de 69.500 llocs de treball destruïts des de febrer i els 196.300 afectats per ERTO a finals de novembre.

El creixement de l’afiliació s’ha concentrat sobretot a Barcelona i ha sigut “multisectorial”, beneficiant la majoria d’àmbits econòmics que no són hostaleria. Tot i això, el percentatge d’afiliats guanyat continua sent “molt petit” en relació als Expedients de Regulació Temporal d’Ocupació (ERTO), que han remuntat durant el mes de novembre, principalment a causa del tancament de bars i restaurants. En general, les dades del Ministeri de Treball del novembre “no permeten concloure més enllà d’una situació de certa estabilització”, ha insistit Vinaixa. “Portem nou mesos de creixement de l’atur interanual, si ve des del pic de juny, quan l’increment era del 35%, es va moderant”, ha dit Vinaixa, que ha recordat que en comparació amb el mateix mes de l’any passat, el nombre de desocupats ha augmentat en 94.566 persones, és a dir, un 24,24% més. Una altra dada preocupant que ha destacat el director de Relacions Laborals és percentatge de desocupats de llarga durada. En total, un 45% dels aturats fa més de 12 mesos que es van quedar sense feina –o 6 en el cas dels joves d’entre 16 i 24 anys–.De cara al “futur més immediat”, el director de Relacions Laborals del Departament de Treball ha recomanat ser “molt moderats” tot i que ha acceptat que algunes dades permeten entomar el mes de la campanya de Nadal, tradicionalment bo per l’ocupació, amb “un cert optimisme”. Per això, ha dit que caldrà estar “molt atents” a l’evolució de la pandèmia.