Divendres, 23 de juliol de 2021 - Edició 1093
La República

Treball celebra el quart mes de descens de l’atur: “Podem començar a parlar de consolidació de l’activitat econòmica”

ACN Barcelona.-El Departament d’Empresa i Treball entoma amb “moderat optimisme” el quart mes de descens consecutiu del nombre d’aturats a Catalunya i celebra que el juny s’hagi tancat amb 35.955 […]

Avatar
Agències 02/07/2021

ACN Barcelona.-El Departament d’Empresa i Treball entoma amb “moderat optimisme” el quart mes de descens consecutiu del nombre d’aturats a Catalunya i celebra que el juny s’hagi tancat amb 35.955 desocupats menys, la reducció mensual més elevada de la sèrie històrica. “Podem començar a parlar de consolidació de l’activitat econòmica”, ha assegurat el secretari de Treball, Enric Vinaixa, en una roda de premsa aquest divendres en la qual ha celebrat els cinc mesos de creixement de l’afiliació, amb un repunt anual del 4,6% que no es veia des del 2006. En aquest sentit, el secretari de Treball no ha descartat que Catalunya pugui assolir els nivells de desocupats previs a la pandèmia un cop passat l’estiu.

Segons Vinaixa, el procés de vacunació massiu que s’ha obert recentment a la població jove farà de “dic de contenció” i minimitzarà l’impacte dels brots en el mercat laboral. En aquest sentit, les perspectives laborals del Govern de cara a l’estiu són “millors” que les de l’any passat i la recuperació dependrà de “com es vagi consolidant el model turístic”.Tot i això, el secretari de Treball ha apel·lat a la responsabilitat de la ciutadania davant del nou pic de contagis de covid-19 que pot entorpir la recuperació del món del treball. “Encara estem en una pandèmia”, ha recordat. “Hem d’estar més que mai alerta respecte als últims rebrots”, ha afegit.De moment, però, les dades del juny mostren una tendència positiva pel Govern, amb la segona caiguda interanual de l’atur des del febrer del 2020. Entre els factors negatius de les dades aportades pel Ministeri de Treball, Vinaixa ha destacat les xifres encara “altes” d’atur juvenil, de dones i de majors de 45 anys.Pel que fa als menors de 25 anys s’ha notat una reducció de 10.000 aturats en un any, però continuen sent més de 29.600. En el cas de la bretxa de gènere, en aquest mes de juny s’ha notat una reducció més acusada de l’atur en els homes (-9,3%) que en les dones (6%), cosa que indica que elles no tornen tan de pressa com ells al mercat de treball. I amb relació a les persones aturades amb més de 45 anys, s’ha detectat un increment interanual del 0,4%.L’atur de llarga durada segueix amb uns volums molt alts, agreujats per la pandèmia, i continua afectant a més del 60% dels desocupats. “Els indicadors tornen a mostrar-nos unes dades que són similars a la situació prepandèmica, però segueixen sent dades que ens preocupen i molt”, ha dit Vinaixa.Per a ajudar els col·lectius més vulnerables a sortir de l’atur, la Generalitat ha endegat un pla de xoc de polítiques actives d’ocupació dotat amb la xifra rècord de 917 milions d’euros, que el conseller Roger Torrent va presentar aquest dijous. A banda d’aquests programes, el Govern obrirà el procés per demanar els ajuts d’entre 600 i 700 a treballadors en situació d’ERTO aquest dilluns.Segons ha explicat Vinaixa, encara no s’han acabat d’abonar les sol·licituds pendents dels mateixos ajuts per treballadors amb la feina suspesa del primer trimestre, ja que els problemes per rebre informació per part del Servei Públic d’Ocupació Estatal (SEPE) continuen.