Divendres, 18 de juny de 2021 - Edició 1058
La República

Tot a punt per a la primera edició virtual de la fira Swab

ACN Barcelona.-La crisi sanitària ha transformat la fira d’art contemporani Swab 2020 en un esdeveniment digital on participaran 75 galeries i prop de 200 artistes. El visitant hi accedirà a […]

Avatar
Agències 30/09/2020

ACN Barcelona.-La crisi sanitària ha transformat la fira d’art contemporani Swab 2020 en un esdeveniment digital on participaran 75 galeries i prop de 200 artistes. El visitant hi accedirà a través d’una app interactiva gratuïta que recrea l’espai físic i dona accés a les galeries i les obres que hi presenten. La covid-19 és també la temàtica de diverses peces, com ‘Social Distancing Series’ de Pep Vidal (ADN Galeria) i alguns exemples de creacions pensades en i per l’entorn virtual. El 50% dels artistes participants són dones, i Àsia serà un dels focus d’atenció, amb galeries coreanes, del Vietnam, Singapur, Indonèsia i les Filipines. Orientada a estimular el col·leccionisme, la peça més assequible es ven per 10 euros i la més cara, per 24.000.

L’objectiu d’aquest canvi circumstancial és garantir la protecció de galeristes i visitants (“davant la impossibilitat de poder garantir un esdeveniment 100% segur per a tots”), explorant formats i vies que responen a la nova realitat “sense perdre l’essència disruptiva de la fira”. Així ho han explicat aquest dimecres el director de Swab, Joaquín Díez-Cascón, i la seva directora artística, Carolina Díez-Cascón. El programa general dona la benvinguda a una selecció de galeries d’art contemporani locals i internacionals amb una gran representació llatinoamericana. En aquest programa hi ha galeries locals com ADN Galería, Ana Mas Projects o RocíoSantaCruz, altres estatals com ATM (Gijón) i internacionals com A+B Gallery (Brescia), Embajada (San Juan), Lily Robert (París), Gamma Galeria (Guadalajara) o Galerie Nosco (Marsella) entre altres.Aquest programa general inclou la subsecció ‘Emerging’, dedicada a galeries emergents amb menys de cinc anys d’existència, i que aquest any dona la benvinguda a Dilalica (Barcelona), Km 0.2 (Santurce) i NOADDRESS gallery (Rio de Janeiro), entre altres. A Emerging s’hi sumen Swab Seed, MY FAF (My First Art Fair) i SWAB Reading.Algunes de les propostes protagonistes d’enguany són ‘Ephemeral’, comisariada per Caterina Almirall i amb la col·laboració de les tres fàbriques de creació de Barcelona (Hangar, Fabra i Coats i La Escocesa), que presenten “projectes efímers a través del format d’instal·lació i que busquen la interacció”. Un altre exemple és el programa On Paper comissariat per Carolina Diez-Cascón, que presenta propostes que reinterpreten el llenguatge artístic del paper. Inclou sis propostes de les galeries Piedras (Buenos Aires), Patrick Heide (Londres), Montoro 12 (Bruselas), Ravnikar Gallery Space (Eslovenia), Alfa-Gallery (Miami) i MM Gallery (Buenos Aires).Focus Corea Àsia és un dels epicentres d’aquesta nova edició, per tal de reflectir la “nova efervescència” de territoris com Corea i el Sud-est asiàtic a través del programa Focus Corea, que inclou quatre galeries coreanes, i Video Box, que acull sis galeries de territoris com Vietnam, Singapur, Indonesia i Filipines.Premis SwabTot i el canvi de format, Swab manté els premis amb què cada any reconeix alguns dels participants. En concret, es tornarà a atorgar el premi residència Espronceda per una estada física a les seves instal·lacions; el premi DKV al millor artista de l’Estat; el premi MANGO al millor artista emergent i el de dibuix Colección Diezy7, amb un jurat format per comissaris i crítics d’art contemporani.