Diumenge, 13 de juny de 2021 - Edició 1052
La República

Tortosa posa en marxa l’acció ‘Truca a la porta’ per detectar i donar visibilitat a persones grans que estan soles

ACN Tortosa.-La Fundació ‘la Caixa’, l’Ajuntament de Tortosa i la Creu Roja, en el marc del programa Sempre Acompanyats, han iniciat la campanya ‘Truca a la porta’ per sensibilitzar i […]

Avatar
Agències 01/10/2020

ACN Tortosa.-La Fundació ‘la Caixa’, l’Ajuntament de Tortosa i la Creu Roja, en el marc del programa Sempre Acompanyats, han iniciat la campanya ‘Truca a la porta’ per sensibilitzar i implicar la ciutadania i afrontar situacions de soledat en la gent gran. El confinament ha agreujat aquest sentiment en molts avis i àvies i l’objectiu del programa és empoderar les persones en situació de soledat, ajudar-los a construir una comunitat compromesa amb elles i sensibilitzar la ciutadania per afrontar aquestes situacions. La campanya s’havia publicitat per la ciutat de Tortosa les últimes setmanes i avui se n’ha desvetllat l’objectiu, coincidint amb el Dia Internacional de la Gent Gran.

La campanya ‘Truca a la porta’ estarà activa durant el mes d’octubre als espais públics de Tortosa. S’ha habilitat un telèfon de contacte, tant per participar-hi com per informar d’una possible situació de soledat. És el 900 223 040, en horari de dilluns a divendres, de nou el matí a cinc de la tarda. El programa ‘Sempre Acompanyats’ es du a terme a Tortosa des del 2013. S’ha atès 154 persones grans i ha fet diferents accions de sensibilització que han arribat a més de 8.000 participants. Col·laboren amb el programa i també s’hi han implicat 29 voluntaris i més de 39 entitats del municipi de Tortosa i l’EMD de Jesús.El confinament i l’aïllament social provocat pel context d’emergència sanitària han pogut agreujar les situacions de soledat en la gent gran. Segons una enquesta en línia feta durant el confinament i dirigida a persones que participen en el Programa de Gent Gran de la Fundació ‘la Caixa’, la prevalença de la soledat se situava en el 54,04 %. La xifra és més alta que l’enquesta feta pel programa Sempre Acompanyats el 2018, que estimava un 39,8 % de soledat emocional i un 29,1 % de soledat social en aquest col·lectiu. A més, l’últim estudi fet per l’entitat revela que més del 34 % de les persones enquestades reconeixen haver tingut pensaments negatius durant la pandèmia i haver sentit tristesa, ansietat i neguit. A Espanya, les persones més grans de 65 anys representen el 19,1 % de la població i la previsió és que aquest percentatge augmenti fins al 24,9 % el 2068.